Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slöjd År 7 LÅ 20/21

Skapad 2020-08-22 09:37 i Vallhamra skola Partille
Grundskola 7 Slöjd
I år kommer vi att sy förkläden i slöjden för att använda i hemkunskapen nästa år. Vi kommer att använda återbrukat material och skapa utifrån personlig stil så att det verkligen syns vilket förkläde som är ditt! Välkommen in i slöjden!

Innehåll

HÄR finns en länk till en mer detaljerad veckoplanering. Planeringen uppdateras efter hand.

Terminen startar med en kort repetition av grunderna i maskinsömnad. De som inte redan gjort en slöjdpåse gör en.

För att fräscha upp broderikunskaperna från mellanstadiet kommer alla att tillverka ett nålbrev i ullfilt. Detta fylls med diverse nålar som kan komma till användning under högstadietiden. Eleverna får alltså egna redskap att ansvara för.

Terminens stora arbete blir att sy ett personligt förkläde som ska användas i hemkunskapsundervisningen i år 8. Att skapa något eget och alldeles personligt är både roligt och lärorikt. I det här arbetet kommer vi dessutom att lära oss lite smarta och bra saker att känna till om textilhantering och hållbar utveckling. 

Fyra smarta Å att känna till är 

Återhållsam, att vi bara ska konsumera det vi behöver med tanke på ekologiska, ekonomiska, sociala och etiska aspekter i ett globalt perspektiv.

Återbruk, att vi tar tillvara producerat material och lagar, förändrar, gör om samt använder det till något nytt och annat än vad det var tänkt till från början.

Återanvänd, att vi använder det som producerats som det är. Att vi byter, skänker, lånar och delar saker med varandra

Återvinn, allt som inte längre kan användas ska hamna på rätt ställe i kretsloppet. Exempelvis PET-flaskor återvinns och blir tyg.

 

Uppgifter

  • Loggbok minst en bild från varje lektion

  • Planeringen av förklädet

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: