Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SAMINE0

SAMINE0, EK18 - Moment 1: Handelns historia

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 18 augusti 2021

I det här momentet gör vi en historisk tillbakablick och tar reda på hur människor bedrev handel under olika historiska epoker.

Moment 1: Handelns historia

Vad? Kunskap om handel under olika epoker.

När? v.34-35

Hur? Se lektionsplanering nedan.

Varför? Historiska kunskaper hjälper oss att förstå vår nutid samt ger oss verktyg att forma framtiden.

Examinationer: Gruppredovisning av en epok (E/F)

 

Lektionsplanering

v.34

fre: Intro till kursen och start grupparbete

v.35

tis: Arbeta gruppvis med varsin epok

fre: GRUPPREDOVISNING

 

Material

Instruktion till gruppuppgiften

Gruppindelning

 


Läroplanskopplingar

Internationella handelsrelationer och ekonomisk integration samt deras aktörer. Den internationella ekonomins och handelns utveckling med hjälp av ekonomiska teorier, utifrån både ett historiskt och ett nutida perspektiv. Den internationella ekonomins och handelns effekter för länders välfärd och för miljön.

Källkritisk granskning, tolkning och värdering av information från olika källor och medier i digitala och annan form. Källhänvisning enligt vanliga system.

Muntlig och skriftlig presentation i olika former som är vanliga inom området, till exempel debatter, debattinlägg, rapporter och essäer.

Eleven kan översiktligt redogöra för handelskontakter och handelsrelationer utifrån olika perspektiv. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för hur olika förutsättningar och förhållanden påverkar och påverkas av olika aktörer. Eleven diskuterar också översiktligt några effekter av reglerande ingrepp i den internationella ekonomin.

Eleven kan analysera orsaker till och konsekvenser av den internationella ekonomins och handelns utseende och utveckling. I analysen använder eleven med viss säkerhet några relevanta begrepp, teorier, modeller och metoder. Dessutom diskuterar eleven översiktligt deras styrkor och svagheter med hänvisning till olika källor.

I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra enkla reflektioner om källornas relevans och trovärdighet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer.

Matriser i planeringen
Internationell ekonomi
Uppgifter
Gruppredovisning: handelns historia

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback