👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Vi har valt att använda oss av QR-koder för att väcka intresset för det digitala utöver spelandet. Barnen ska få möta QR-koder, vad är en QR-kod och vad används den till? Genom att använda oss av QR-koder fångas barnens nyfikenhet och intresse att ta reda på vad som döljer sig i det digitala lagret. Det kan finnas en hel värld bakom QR koderna. Vi vill att barnen ska uppleva att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker. Genom QR-kodsjakt skapas ett spänningsmoment som leder till ett lustfyllt och utmanande sätt att leka och lära. Därefter kommer vi använda oss av QR-koder för att skapa olika uppdrag till barnen. Genom dessa uppdrag kommer barnen att möta målen i läroplanen.
Generativ fråga:
Vad är det här? Vad har man den till? Vad kallas den?
Syfte: Att barnen ska veta vad en QR-kod är och hur den används. Genom QR-koder fånga barnens nyfikenhet och intresse att ta reda på vad som döljer sig i det digitala lagret.
Mål ur Lpfö 18:
Vårat huvudmål är att barnen ska få använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.
Genom QR-koderna och uppdragen som barnen kommer få när de läser av dem kommer barnen att få möta många utav läroplanens mål.
Barnens intressen, initiativ och behov:
Förförståelse: Barnens förförståelse är väldigt spretig. Några vet inte alls vad man har en QR-kod till medan några har koll på hur man använder QR-koder. Det var ingen som visste att det heter QR-kod.
Förståelse:
Förmågor:
Begrepp: QR-kod, Ipad, Uppdrag, skanna, läsa av
Arbetslagets förhållningssätt:
Vetenskaplig grund:
Arbetslagets kunskapsbehov i ämnesområdet:
Kriterier:
- Veta vad som är en QR-kod.
- Veta att man använder en padda och hur man gör för att skanna.
-
Utvärderingssätt: Reflektioner, observationer, diskussioner
Aktiviteter:
Vi börjar med att visa en QR-kod och frågar de generativa frågorna som vi samlar på en form av mindmap.
Formativ uppföljning:
Efter två veckor visades samma bild och vi frågade barnen samma frågor med utökade följdfrågor. Vi såg att kunskapen och förståelsen hade utvecklats då svaren blev annorlunda. Nu har barnen fått pröva med stöd av vuxen att skanna koderna. Efter det har vi satt upp koder runt på avdelningen där barnen blivit erbjudna ipads till att själva gå omkring och skanna.
Lärmiljö: QR koder runt om i både inom- och utomhusmiljön. Vi skapar en undervisningsmiljö där ett par barn får skanna uppdrag som de löser tillsammans i den takt de behöver. Vi börjar med matematikuppdrag. Såhär kan en lärmiljö se ut: