Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SAMSAM01b

Samhällskunskap 1b, Sveriges politiska system

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 19 augusti 2021

Planering i delkursen "Sveriges politiska system" Samhällskunskap 1b Du hittar allt material du behöver i din One Note

Mål

Att utveckla kunskaper om:

  • Hur Sverige styrs.
  • Vad en ideologi är och om den historiska bakgrunden till hur olika ideologier växt fram.
  • Hur olika ideologier svarat på frågan om hur ett samhälle skall styras.
  • Vilka våra riksdagspartier är och hur deras politik skiljer sig.
  • Vilken ideologisk bakgrund våra vanligaste politiska partier har.

 

 
Uppgifter och redovisning

  1. Löpande redovisning under lektioner. Delta under genomgångar, arbete och diskussioner under lektioner samt arbeta med och redovisa de uppgifter läraren ger vid varje enskild lektion.
  2. Skriftlig examination (prov) på hur Sveriges statsskick - lagstiftning, grundlagar, valsystem och hur landet styrs.
  3. Examination om ideologier, politiska partier och välfärdsmodeller.

Läroplanskopplingar

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån grundläggande demokratimodeller. Möjligheter och utmaningar med digitaliseringen när de gäller frågor om demokrati och politik. Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.

Presentation i olika former, till exempel debatter, debattinlägg och rapporter.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också utförligt och nyanserat redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven komplexa samband och drar välgrundade slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat redogöra för de historiska förutsättningarnas betydelse och dra välgrundade och nyanserade slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.

Eleven kan utförligt redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också utförligt redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven samband och drar välgrundade slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för de historiska förutsättningarnas betydelse och dra välgrundade slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.

Eleven kan översiktligt redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också översiktligt redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven enkla samband och drar enkla slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för de historiska förutsättningarnas betydelse och dra enkla slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.

Matriser i planeringen
Samhällskunskap 1b
Uppgifter
Inlämning presentation

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback