Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

3 - 6

Skålslagning

Sätra skola, Linköping · Senast uppdaterad: 3 november 2020

I det här arbetsområdet kommer ni ges möjlighet att bearbeta metall. Vi kommer att gå igenom och pröva olika metaller och legeringars egenskaper och ni ska sedan designa och tillverka er egna skål/fat.

Skålslagning.

I detta arbetsområde kommer vi utforska några olika metaller och legeringar, bland annat stål, aluminium, mässing och koppar. Arbetsområdet kommer både bestå av gemensamma genomgångar samt några "prova på" övningar och därefter skall ni designa och tillverka ett skål/fat i valfritt metallmaterial. 

Ni kommer få lära er om följande:

  • Några metaller och deras olika egenskaper
  • Skissteknik 1:1
  • Säkerhet kring metallbearbetning
  • Bearbetning av olika metaller
  • Olika metallverktyg
  • Formgivning av bruksföremål
  • Framställande av bruksföremål

Ni skall föra loggbok över er arbetsprocess i ord och bild på Google Classroom.

 

 

 


Läroplanskopplingar

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Resurshushållning, till exempel genom reparationer och återanvändning av material.

Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Matriser i planeringen
Matris - Nivåer
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback