Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Att orientera sig v.37-40

Skapad 2020-08-25 09:01 i Årstaskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
En beskrivning av vad vi kommer göra under orienteringsmomentet

Innehåll

Vi kommer under dessa veckor att jobba med att orientera sig med hjälp av främst kartor. Arbetet kommer vara mest praktiskt där vi kommer testa olika banor på lektionerna i Årstaskogen samt en del genomgångar kring kartans tecken och färger. Vi kommer att avsluta detta arbetsområde med en orienteringsdag på Farstanäset. I åk 8 gör vi även ett skriftligt prov om karttecken, kartans färger.

Syftet är att lära sig hitta från plats A till B med hjälp av karta. Att förstå hur kartor är uppbyggda med färger tecken osv samt ha koll på vilka olika typer av kartor med finns. Vi kommer jobba med olika nivåer, där det går från grön, vit och gul nivå. På grön nivå är det enkel orientering där man följer tydliga vägar och stigar, kontroller sitter nära stigar och är relativt enkla att hitta. Vit har en ökad svårighet med fler vägval samt något svårare placering på kontrollerna. Gul kräver en högre förståelse och att man har koll på kartans färger, tecken osv. Här behöver man kunna gena och göra tydliga vägval, det är helt enkelt svårare att hitta kontrollerna.

Uppgifter

 • Orienteringsprov karttecken torsdag v.39

 • Orienteringsdag fredag v.40

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Dessutom kan eleven med viss säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
  Idh  E 9
 • Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
  Idh  C 9
 • Dessutom kan eleven med god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
  Idh  A 9

Matriser

Idh
Att orientera sig v.37-40

E
Eleven kan med viss säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel Eleven hittar samtliga kontroller i okänd terräng på grön nivå. Kan de vanligaste karttecken. (sten, stig, vatten, vägar osv)
C
Eleven kan med relativt god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel. Eleven hittar samtliga kontroller i okänd terräng på grön, vit nivå Kan de flesta karttecken på de kartor vi använder. Kan peka ut på kartan var man befinner sig utan större tvekan.
A
Eleven kan med god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel. Eleven hittar samtliga kontroller i okänd terräng på grön, vit, gul nivå. Kan göra medvetna vägval, vet hela tiden var på kartan man befinner sig.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: