Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild - olika tekniker

Skapad 2020-08-25 21:58 i Björnkärrsskolan Linköping
I detta tema: "Bild - olika tekniker" kommer vi att gå igenom och göra bilduppgifter mha olika tekniker. T.ex. använda vattenfärg, blanda färger (färglära), oljepastellkritor, kolkritor, skapa collage, fotografera, skapa med lera/tryckteknik, olika sätt att skapa med pärlor. Vi lär oss också att presentera våra "bilder/alster" med en liten muntlig presentation.
Grundskola 1 – 4 Bild
Vi kommer att prova och träna på att använda olika tekniker inom bild. Detta för att eleven ska hitta vad som är roligt och vilka tekniker som passar eleven bäst att uttrycka sin kreativitet på.

Innehåll

Bild - olika tekniker

Övergripande syfte från Läroplanen: Genom att arbeta med olika typer av bilder kan människor utveckla sin kreativitet och bildskapande förmåga.

Undervisning/arbetssätt - Så här kommer vi att arbeta:
I detta tema: "Bild - olika tekniker" kommer vi att gå igenom och göra bilduppgifter mha olika tekniker. Du får uttrycka dig på olika sätt, en känsla t.ex. Vi kommer att lära oss att använda vattenfärg, blanda färger (färglära), kritor: oljepastell- eller kol-, skapa collage, fotografera, skapa med lera/tryckteknik, olika sätt att skapa med pärlor. Vi lär oss också att presentera våra "bilder/alster" med en liten muntlig presentation.

Bedömning - Så här kommer dina kunskaper att bedömas:

Du kommer att bedömas kontinuerligt under lektionerna. Det som bedöms är hur du kan använda de olika tekniker vi lär oss att använda. Även hur väl du kan presentera ditt arbete bedöms. Allt som bedöms övar vi på tillsammans under arbetets gång.

Elevens delaktighet och inflytande - Vad kan du påverka?

I detta arbetsområde inom bildämnet har du stor möjlighet att påverka vad du ska göra och hur du vill göra. Det kan handla om att välja färger, motiv eller tema när vi t.ex. jobbar med collage. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.
  Bl  1-3
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Kunskapskrav
 • I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
  Bl  E 6
 • Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
  Bl  E 6

Matriser

Bl
Bild - olika tekniker

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Ny nivå
Tekniker, verktyg & material
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Presentera bilder
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: