Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4 - 5

Fokussnurra

Växthusets skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 9 september 2020

Vi repeterar symaskinen genom att sy en fokussnurra som gör det lättare att lyssna och koncentrera sig, dessutom är den rolig att sy! Du använder fleece eller trikåtyg.

 

Syfte

Syftet med arbetsområdet är att du ska repetera dina symaskinskunskaper från årskurs 4 samt de arbetsmoment som ingår i ett sömnadsarbete. Du ska även lära dig att sy i ett nytt material, trikå. Du får även öva på att driva ditt arbete framåt samt berätta om det färdiga arbetet och vägen dit.

 

Målet är att du så självständigt som möjligt ska kunna genomföra ett enklare sömnadsarbete i trikå samt känna till grundläggande fakta om trikå.

 

 

Undervisningens innehåll 

Vi har gemensamma genomgångar, både muntligt, praktiskt och med hjälp av t.ex. videoklipp. Du kommer att arbeta självständigt men även uppmuntras att samarbeta och hjälpa andra. Till din hjälp har du även skriftliga instruktioner och uppsydda exempel.

 

·       Vi repeterar symaskinens funktioner och inställningar samt övar på ord och begrepp.

·       Vi repeterar sömnadsarbetets delar: ritning, markering, tillklippning och sömnad.

·       Vi lär oss om hur man syr i trikå och om trikå.

·       Du slutför en fokussnurra.

·       Du berättar om ditt färdiga arbete och använder slöjdord och slöjdbegrepp.

 

 

Bedömning

Kunskapskrav som ingår i detta arbetsområde:

 

Betygskriterier                                                      E                                                    C                                                   A

Slöjdföremål

Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

Hantverkstekniker

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Tillvägagångssätt

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.

Arbetsprocessen

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Ge omdömen

Eleven kan ge enkla omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Eleven kan ge utvecklade omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

 

Du kommer att bedömas efter:

·       Det praktiska arbetet på lektionerna. Du använder redskap och maskiner på ett säkert sätt och får ett fungerande resultat.

·       Din förmåga att själv driva ditt arbete framåt. Ta hjälp av kompisar och de olika hjälpmedel som finns tillgängliga, t.ex. skriftliga instruktioner, färdiga exempel och videoklipp.

·       Ditt färdiga arbete. Du kan berätta om ditt arbete och resonera kring resultatet.

 

 

Instruktionsfilmen vi utgår från

https://www.facebook.com/582414902/videos/10157966455189903


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Fokussnurra
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback