Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse- IDH- åk.9-V.36-38

Skapad 2020-08-27 15:14 i Sundbyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Människan är gjord för att röra på sig och har genom historien varit beroende av styrka, kondition och rörlighet. Vårt välbefinnande är beroende av att vi rör på oss och vi har ständigt utvecklat lekar, spel och idrotter för att uppleva välmående och underhållning. I detta momentet ska vi testa på olika typer av aktiviteter utomhus med syfte att utveckla eran rörelseförmåga och stimulera välbefinnandet genom lek och laganda. Momentet går över veckorna 36-38 och kommer bedömas i ultimate frisbee.

Innehåll

Syfte:
Syftet i detta moment är som alltid vid rörelsemoment att uttveckla den komplexa rörelseförmåga. Dessutom syftar momentet till att stärka det fysiska, psykiska samt sociala välbefinnandet genom blandade lekar, spel och idrotter som kräver god laganda. 

V. 36 
Kort lektion: 
Introduktion i ultimate frisbee.
Lång lektion: 
Denna lektion kommer vi leka i skogen. Här gäller det att anpassa sina rörelser till diverse olika föremål som finns i skogen så som träd, stenar, stockar och rötter. Här gäller det att ha koll på sina fötter samt till allt som händer runt omkring.

V.37 
Kort lektion:
Minifriidrottsdag poängjakt
Lång lektion:
Lekar på gräs/grusytan+ ultimate frisbee.

V.38 
Lektion 1: 
Kamratbedömning och inför bedömning i momentet.
Lektion 2: 
Bedömning i momentet


Bedömningsmatris i rörelse anpassat till aktiviteten:

F
Uppnår inte målen för E.

E
Kast: Kan kasta frisbeen med antingen forehand, backhand eller hammerkast. Kastar ofta direkt då du har frisbeen utan att hinna hitta en medspelare.
Regler och fair play: Kan förhålla sig till reglerna för ultimate frisbee.
Samarbete, spelförståelse och rörelse: Du rör dig på planen men är ganska passiv och ibland täckt av motståndare. 
C
Kast: Kan två av de olika kasten. Kan kasta frisbeen, framför allt utan press ifrån motståndare.
Regler och fair play: Du förstår och kan förhålla sig till reglerna för ultimate frisbee.
Samarbete, spelförståelse och rörelse: Du har rörelse på planen vid anfall eller försvar. Skapar vid anfall ytor och passningsmöjligheter på spelplanen för att spelet ska flyta./ ELLER/Vid försvar täcker du fria spelare eller markerar en spelare 1-1. 


A
Kast: Kan de olika kasten och anpassar sina kast efter position på medspelare.
Regler och fair play: Du förstår och kan förhålla sig till reglerna för ultimate frisbee. Du tar ansvar för att regler följs av dig och medspelare.
Samarbete, spelförståelse och rörelse: Har rörelse på planen samtidigt som du har koll på dina med och motspelare. Skapar vid anfall ytor och passningsmöjligheter på spelplanen för att spelet ska flyta. Vid försvar täcker du fria spelare eller markerar en spelare 1-1. Du visar att du förstår spelets ide och kan hitta lösningar genom att läsa spelet och skapa möjligheter för ditt lag.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  E 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  C 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: