Skolbanken Logo
Skolbanken

Vågens projektuppstart

123431 Förskolan Måttbandet, Stockholm Södermalm · Senast uppdaterad: 27 januari 2021

Det här är den första uppföljningen av projektarbetet där vi formulerar en Projektbeskrivning. Vi utgår från de didaktiska frågorna vad, hur, varför och vem för att få tag i den pedagogiska processen kring "Barns möten med naturen".

Barns möte med naturen. 

I väntan på att alla familjer ska lämna in sina bilder går vi till kolonilotten som vi alltid gör på hösten. Där ser vi att intresset från förra terminen lever kvar. De förundras över hur mycket allt har växt under sommaren. De provsmakar bär, örter, ärtor och smultron. Några hittar rabarber och mumsar på den. ”Titta vilka stora blad” säger ett barn och sätter bladet på huvudet” De andra skratta. ”En mössa”. Alla vill ha var sitt blad och vi skördar så att det går att ordna. Väl hemma på förskolan gör bakar barnen en rabarberpaj. De frågar efter nästa besök och de vill tillbaka för att plocka fler rabarber. Vi ser här en början till ett projekt. Vi pedagoger tänker att vi inte kan vänta på alla bilder utan följer barnens intresse och gör ett litet miniprojekt innan det stora tar fart.

Vad: Vi bestämmer oss för att arbeta vidare med kolonilotten någon vecka. Detta blir till flera veckor. Nu månader.  

 Hur: Vi besöker kolonilotten en gång i veckan. Ibland bara på förmiddagen ibland tar vi med lunch. Vi kommer skörda alla rotfrukter och grönsaker, bär och örter. Vi vill ta vara på den möjligheten på ett lustbetonat sätt. Här kan de lära med hela kroppen och kunskapen kommer finnas kvar under hela livet. Barnen kommer få provsmaka både på lotten och på förskolan. Vår kock Vijay kommer tillaga det vi tar med oss tillbaka.

Vi tänker också arbeta med estetiska processer på förskolan med allt vi plockar hem. Stilleben, lera, måla osv.

Barnen får själva fotografera, samla material, ritat och klippa.

 Varför: Syftet är att arbeta med detta tills vi börjar med vårt stora projekt med barnens bilder. Men att arbeta med vår kolonilott är någon vi gör annars också. Vi vill att barnen ska få positiva bilder av odling. Att barnen kan följa växterna utveckling och utmanas i deras värdegrund. Man måste ta det varsamt med plantorna och det som växer. Ta ansvar och vattna. På vår kolonilott är det också lätta att följa årstiderna och synliggöra ”tiden” för barnen på flera olika sätt.

 Vem: Vi kommer att göra detta tillsammans med barnen. De styr och vi följer i deras spår. Vi kommer observera och använda dokumentationen som underlag till utvecklingen. Jag och Tina delar på alla uppgifter och idéer om hur vi kan samla in barns tankar, hypoteser och funderingar. Ofta pratar Tina och Jeanette dokumenterar. 

 

 

 

  •  

 


Läroplanskopplingar

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback