Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Genreskrivning krönika

Slättängsskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 31 augusti 2020

Under detta tema (v.35-38) övar vi att skriva i genren (texttypen) krönika. Krönikor förkommer ofta i tidningar och är personliga åsiktstexter. Språket är ofta personligt, ungefär som i en blogg.

I en krönika utgår man ofta ifrån en personlig händelse, för att sedan gå till det allmänna som alla kan känna igen sig i. Textens är till för att underhålla/roa läsaren, och samtidigt utveckla ett resonemang.

Vi utgår ifrån textboken Studio Svenska sida 6-32, läser krönikor och gör övningar i övningsboken. Vi repeterar även genrer som nyhetsartikel, debattartikel och resonerande text. Ni lär er: Skillnaden mellan subjektiva och objektiva texter. Förstå upplägg/disposition av krönika. Skriva krönika anpassad till genre/målgrupp.

Skrivmall krönika Skolverket:

https://www.skolverket.se/download/18.1d7693d81684bec9282734/1548151492536/kronika-naturvetenskap-teknik-grundskola.pdf


Läroplanskopplingar

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Krönika
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback