Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5

Nöjesparken

Hässelbygårdsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 2 september 2020

Vi ska nu börja använda Gleerups digitala läromedel i svenska och detta blir den första området vi kommer att jobba med- nöjesparker och allt runt omkring en nöjespark. Vad är en nöjespark? Har du någon gång åkt berochdalbana, karuseller eller Parisehjul så vet du vad en nöjespark är men en nöjespark kan ju även vara härliga gungor som får det att pirra i magen. Vi kommer att få lära oss massa fakta och annat som man behöver veta om en nöjespark. När ni arbetar med temat Nöjesparken kommer fokus att vara läsning och vi kommer både lära oss olika strategier för läsning samt läsa många olika sorters texter.

Vi kommer att jobba med olika texttyper som alla knyter an till nöjesfält.

Du kommer få öva på beskrivande text, återberättande text och olika läs och skrivstrategier. 

Det kommer både vara mindre uppgifter lite större uppgifter. Efter varje moment där du kan avsluta en övning gör du det så att jag ser att du jobbat igenom uppgiften. Jag kommer kommentera alla uppgifter och om du behöver repetera ett moment går vi tillbaka och tittar på det tillsammans. 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Matriser i planeringen
Nöjesparken
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback