Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Planering - Skolgrupp Safiren, Onyxen och Rubinen (ht 20 - vt 21)

Solbackens förskola, Malmö stad FSK · Senast uppdaterad: 7 september 2022

Här är en didaktisk planering på hur vi kommer att arbeta med skolgruppen ht 20 - vt 21.

VAD? 

Utgångspunkt, syfte och mål:

Syftet med skolgruppen är att förbereda barnen inför skolstarten i augusti, utveckla deras nyfikenhet och lust för alfabetet, siffror och enkel räkning, lek med språk och ordförråd genom t.ex. rim och ramsor, träna på koncentrationen och att kunna tänka på olika sätt och se olika samband samt att kunna fungera i en grupp och ta demokratiska beslut och ansvar.

Målet med skolgruppen är att barnen ska utforska och utveckla sitt språk (alfabetet, rim och ramsor, skrivning, högläsning, samtal), matematik (siffror, former, begrepp), värdegrund (samarbete, gemenskap, demokrati, jämställdhet) och motoriska färdigheter (hålla i en penna, dra linjer och streck, skriva) utifrån deras utveckling, behov och intressen.

 

HUR?

Hur undervisar vi?

Vi undervisar en gång i veckan där vi under hösten arbetar med alfabetet och siffrorna 1-20. Barnen får genomgång av uppgifter för att sedan lösa dem individuellt eller med hjälp av gruppen och/eller förskolläraren. Under våren arbetar vi med skolundervisning genom att hålla i lektioner på samma sätt som man gör i ett klassrum. Under terminens gång blandar vi in aktiviteter som innehåller matematiska former, språk, rim och ramsor, böcker, säsongspyssel och dra streck bilder, vilket stimulerar barnens hand- och fingermotorik samt deras koncentration kring att kunna utföra en uppgift.

Arbetssätt/förhållningssätt/organisering/förutsättningar för barns lärande?

I skolgruppen är vi är tre förskollärare från tre avdelningar. En av oss håller i lektionen och den andra dokumenterar och hjälper till med uppgifter, material och barnen. Den tredje hjälper till där behovet finns mest. Vi möter barnen utifrån deras personliga utveckling, behov och intressen som de har. I och med att undervisningen sker i en liten grupp med veckolig kontinuitet, en röd tråd och ett sammanhang i undervisningen samt med tydliga rutiner så har barnen goda förutsättningar för utvecklande lärande.

Material - vilka?

Vi använder oss av pennor, suddgummin, skrivböcker, tuschpennor och stenciler för att barnen ska få den rätta skolkänslan.

Miljö, rum, plats - var?

Skolgruppen möts en gång i veckan där vi arbetar inomhus och utomhus. När vi arbetar inomhus är vi inne på Onyxen och när vi är utomhus är vi iväg på olika utflykter t.ex. Falsterbo.

 

VARFÖR?

Läroplan:

2.5 Övergång och samverkan

Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Inför övergångar ska de berörda skolformerna och fritidshemmet utbyta kunskaper, erfarenheter och information om innehållet i utbildningen för att skapa sammanhang, kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande. Det ska även finnas samarbetsformer som syftar till att förbereda barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar från förskolan till förskoleklassen, skolan och fritidshemmet.

Riktlinjer

Förskollärare ska ansvara för att

– i samverkan med förskollärare och lärare i förskoleklassen, skolan och fritidshemmet, utbyta kunskaper och erfarenheter samt information om innehållet i utbildningen för att skapa sammanhang, kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande, och

– vid övergångar särskilt uppmärksamma barn i behov av särskilt stöd i sin utveckling.

Arbetslaget ska

– i samverkan med förskollärare och lärare i förskoleklassen, skolan och fritidshemmet förbereda barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar.

Skollag:

2 §   Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning.

 

VEM?

Tidigare erfarenheter - vilka tidigare erfarenheter har barnen?

Barnen har syskon, kompisar och släktingar som går eller har gått i olika skolformer. Några följer med sina syskon till skolan när de ska lämnas och hämtas. Vissa barn har fått höra t.ex. sina föräldrar eller far/morföräldrar berätta om skolan, andra har tittat på filmer och serier som handlar om skolan och några har läst böcker som handlar om skolan.

Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barnen och deras behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet (Skolverket, 2020). Genom förskolan får barnen sina första erfarenheter med pedagogiskt lärande, stimulans i deras personliga utveckling och nyfunna intressen.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback