Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skogsmulle läsåret 20/21

Skapad 2020-09-01 13:58 i Förskolan Tomtberga Östhammar
Förskola
Utevistelse med fokus på Mullepedagogik, hållbar utveckling samt allemansrätten.

Innehåll

Mål och Syfte

Ge barnen en förståelse för vikten av att värna om och visa respekt för djur och natur, samt att skapa ett intresse för allt levande.

Ge barnen en positiv upplevelse i skogen och att ha roligt.

Att barnen känner sig trygga och trivs i skogen.

Att barnen får lära sig om natur, kretslopp och miljö

Att barnen utvecklar sin grovmotorik och finmotorik.

Ge barnen upplevelser för alla sinnen.

Ge barnen kunskap om allemansrätten.

Skapa nya relationer.

 

Metod

Vi går till skogen för att ha Mulle på onsdagar. Barnen har sina ryggsäckar med sig, där de packat ner sittunderlag och en vattenflaska.

Vi samlas först vid grinden som leder ut till skogen. Vi går sedan till "vårat" träd där vi öppnar skogen med våra nycklar medan vi sjunger "vi knackar på, får vi komma in?" Det här gör vi för att skapa en förståelse hos barnen för att vi är gäster i skogen och vi behöver visa respekt för de som bor där.

På väg till vårat mulleställe har vi två stoppställen. Mellan dem får barnen gå i den takt de vill. Att vi har stoppställen är för att barnen ska känna sig självständiga och att i sin takt få uppleva naturen medan vi tar oss till mullestället. Vi berättar också för barnen om det osynliga staketet så att barnen vet hur långt ifrån mullestället de får vara utan en vuxen med.

När vi kommit fram till vårat mulleställe får barnen träffa "Lillmulle". Barnen kommer vid varje tillfälle få post av Mulle som han har lämnat i mullebrevlådan. I brevet ger han barnen olika uppdrag, som tränar allt ifrån matematik, grovmotorik, finmotorik, teknik, naturkunskap, hållbar utveckling till allemansrätten.

Varje tillfälle kommer också att innehålla någon lek, ramsor och fri lek. Vi äter också alltid frukt som vi tar med från förskolan.

Vi går sedan tillbaka till vårat träd för att låsa skogen med våra nycklar medan vi sjunger "nu stänger vi dörren och går hem".

 

 

Dokumentation

Vi fotograferar och filmar med hjälp av iPad.

Unikum.

 

Utvärdering

Efter varje tillfälle reflekterar vi tillsammans med barnen kring vad vi har upplevt och lärt oss i naturen.

Vi utvärderar också vid varje terminslut.

 

 

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: