Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Socialt samspel - Kamratskap

Skärhamns förskola, Tjörn · Senast uppdaterad: 2 september 2020

För att skapa en god dynamik och kamratskap bland barnen så behöver vi arbeta med den sociala och emotionella delen i barnens utveckling. Det krävs ett gott samspel och en nyfikenhet till att utvecklas och leka tillsammans för att uppnå detta.

 

-Vi vill fokusera på detta område för att det är en ny barngrupp som behöver hitta ett lugn och en trygghet med varandra för att lärande och utveckling ska ske där alla barns intressen och behov tillgodoses. För att kunna planera fortsatta undervisningar så kan det vara till fördel om barnen fått ett intresse/nyfikenhet till att samspela med varandra. 

 -I undervisningssituationerna vill vi att barnen ska få en nyfikenhet och ett intresse till att vilja leka tillsammans, vi vill att barnen ska öva sig på att dela med sig, att kunna se och ta in andras känslouttryck och kommunikation i både tal och kroppsspråk.

Vi riktar barnens intresse mot samspel, som innefattar turtagande, känslouttryck, kommunikation och kamratskap. 

 -Den pedagogiska miljön kommer att vara föränderlig, vi kommer att kontinuerligt att se över lärmiljön och inspirera barnen att leka tillsammans. Vi tillgodoser barnen med stöttande material som kan finnas till hands i deras utforskande. Vi kommer att medvetet gå in i barnens lek och stötta dem i deras konflikter, deras kommunikation och deras känslor för att förstärka vikten av samspel och för att alla barn ska ges möjlighet att göra sig hörda och lyssnade på. 

 -Vi arbetar utifrån att barn lär och utvecklas med lustfylldhet när de utforskar och samspelar tillsammans. Vi kommer medvetet att planera  dagen så att alla barn får möjlighet att delta.  Vi gör det möjligt för barnen att nå målen genom att dela in barnen i mindre grupper, inspirera och använda material som barnen är intresserade av.  Genom systematisk dokumentation och att ta tillfällen att reflektera så kommer vi att ha möjlighet att utvärdera vårt arbete och därefter kunna utmana barnen vidare inom områdena. 

-I de olika planerade undervisningarna kommer vi att vistas  i utemiljö, vi kommer att skapa med återbruks material, vi kommer att använda oss av rollspel / dramatisering i olika situationer för att skapa en förståelse för vad vi menar genom att använda hela vår kropp och alla våra sinnen. Vi kommer varje dag att tillsammans se vilka barn och fröknar som är på förskolan och vilka vi saknar. 

För vem? Hur ska det dokumenteras? Vad, vem, hur, varför.

  • Vi kommer ta foto, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen.
  • Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom området.
  • Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
  • Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnadshavarna delaktiga i det vi gör, samt ge de möjligheten att diskutera hemma tillsammans med sina barn.

Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,

förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och

förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback