Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 3

Berättande text - Min superhjälte

Jakobsgårdskolan utv, Borlänge · Senast uppdaterad: 2 september 2020

Vi kommer att arbeta med berättande texter i form av mysterium. Vi kommer att titta på hur en berättande text är uppbyggd med rubrik, inledning, problem, händelser som reder ut problemet, en upplösning och en avslutning. Vi kommer att träna på de språkliga dragen t.ex. adjektiv, liknelser, prepositioner, beskrivande verb, miljö- och personbeskrivningar. Arbetet kommer avslutas med att eleverna planerar och skriver en egen berättande text om ett mysterium.

 

Innehåll

Målen med området berättande text är:

  • Veta hur en berättande text är uppbyggd med inledning, serie spännande händelser och svårigheter som måste lösas, samt en avslutning som knyter ihop berättelsen. 

  • Kunna använda de språkliga dragen för skapa levande miljöer och bygga upp spänning.

  • Kunna planera och skriva en berättande text med texttypiska drag. 

  • Kunna använda beskrivande ord för miljö och huvudpersoner.

  • Kunna använda grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet.

  • Kunna förbereda och genomföra en muntlig redovisning med inledning, innehåll och avslutning. Samt anpassa redovisningen till syfte och mottagare. 

 

 

Arbetssätt - undervisningen

Vi har gemensamma genomgångar där vi diskuterar skrivregler, texttypens uppbyggnad och stil.

Du kommer att arbeta enskilt efter egen förmåga med uppgifter som är kopplade till bokens innehåll.

Du kommer att få samarbeta med klasskompisar för att diskutera och träna på olika stilistiska drag.

Vi ser på film eller klipp som är kopplade till området.

Vi använder oss till stor del av digitala verktyg.

Bedömning

Jag bedömer fortlöpande under dessa veckor och elevernas resultat kommer synas på Unikum samt att de får återkoppling muntligt. 

Underlag för bedömning är:

Elevernas reflektioner och analyser i grupp och egna prestationer i helklass. 

Elevernas enskilda uppgifter.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Zick Zack Skrivrummets skrivutvecklingsmatris: Berättande texter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback