Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Normer och värden 2020

Skapad 2020-09-03 10:02 i Forsbergs minne förskola Lunds för- och grundskolor
Förskola
Normer och värden

Innehåll

Normer och värden - Körsbäret 2020

Känslor är viktiga, de hjälper oss att förstå oss själva och andra att förstå oss.

Känslor hjälper oss att välja,tolka och minnas.

Känslor motiverar oss och sätter oss i rörelse

 

Med hjälp av "Tio små kompisböcker"  ger vi barnen möjlighet att fördjupa sina kunskap kring sina känslor, samarbete, inflytande och delaktighet. Barnen får även en ökad förståelse för kompisarnas känslor. Bokserien "Tio små kompisböcker" handlar om hur man är en bra kompis och att sätta ord på sina känslor och behov. Jag behöver...! Jag tänker..! Jag tycker..! Hur gör man någon annan glad? När blir jag glad? Hur ser jag ut när jag är glad? Hur gör man när man samarbetar? Hur visar jag mina känslor? Hur säger jag stopp när jag faktiskt inte vill mer?

Böckernas innehåll kan kopplas till deras vardag och saker som de varit med om. På detta sätt ges barnen möjlighet till positiva lässtunder och samtal kring känslor och samspel.

De titlar som ingår i bokserien "Tio små kompisböcker" är: "Säg förlåt", "Dela med dig", "Lugna ner dig", "Visa dina känslor", "Säg stopp", "Prata om det", "Vänta på din tur", "Samarbeta", "Sprid glädje", "Lyssna och kom överens". Böckerna är skrivna av Linda Palm och Lisa Sollenberg. I samtal i vardagen med barnen kring känslor, kompisrelationer, samarbete osv återkopplar vi till böckernas innehåll. Det skapar goda förutsättningar att också belysa frågor om allas lika värde och allas olikheter.

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  Lpfö 18
 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen
  Lpfö 18
 • stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: