Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

3

Svenska skriva

X-Fredriksbergsskolan-OLD, Linköping · Senast uppdaterad: 7 december 2020

Det är viktigt att kunna berätta om händelser. Om du berättar muntligt så finns det du just sagt inte kvar efteråt men om du skriver ner din händelse kan den finnas kvar i flera hundra år. Tänk om någon om två hundra år hittar din text och läser vad du har gjort?

Skriva

Vi kommer att arbeta med att skriva olika slags texter - berättelser, faktatexter, brev, instruktioner och inbjudningar. Vi ska lära oss vad som ska vara med i texterna och hur man kan planera för att texten ska bli riktigt bra och längre än när du gick i tvåan. Du och dina kompisar ska få öva er på att rätta era egna och varandras texter. En gång varje termin kommer vi att utvärdera hur det går för dig.

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Undervisningens innehåll

FORMULERA SIG OCH KOMMUNICERA I SKRIFT - Vi kommer att skriva olika slags texter. Vi kommer att öva oss att planera texterna så vi får en tydlig röd tråd och lyckas skriva längre texter än innan. Vi kommer att prata om hur man kan skriva för att få ett varierat och bra språk. Vi kommer att öva vår handstil så den blir läslig för andra. Vi kommer att öva oss att förbättra det vi har skrivit, både genom att själv kontrollera och genom att en kompis gör det.

ANPASSA SPRÅKET EFTER OLIKA SYFTEN, MOTTAGARE OCH SAMMANHANG - Vi kommer att prata om vad som ska vara med i olika slags texter och hur man ska skriva så budskapet tydligt kommer fram.

URSKILJA SPRÅKLIGA STRUKTURER OCH FÖLJA SPRÅKLIGA NORMER - Vi kommer att prata om vad som ska vara med i en mening för att den ska vara hel. Vi kommer att öva stavning. Vi kommer att öva oss att ha stor bokstav, punkt och mellanrum mellan orden i våra texter. Vi kommer att öva oss att använda frågetecken och utropstecken.

Kunskapskrav (för år 3/6/9)

Detta kommer bedömas - Din förmåga att...

  • Formulera dig och kommunicera i skrift.

  • Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

  • Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras

Instruerande texter, till exempel spelinstruktioner och arbetsbeskrivningar. Hur de kan organiseras i steg, med logisk ordning och punktuppställning i flera led.

Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.

I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Texterna innehåller grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.

Dessutom kan eleven utifrån givna frågor ge enkla omdömen om sina egna och andras texter samt utifrån respons bearbeta och förtydliga sina texter på ett enkelt sätt.

Matriser i planeringen
SVENSKA, skriva
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback