Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), SO (år 1-3)

·

Årskurs:

F - 3

Bästa världen Hjulsbro

Hjulsbroskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 27 november 2020

Bästa världen är ett samarbete mellan Linköpings kommun, Tekniska verken och Kolmården. Vi lär oss om vattnets betydelse för en fungerande värld.

 

  • Vi kommer titta på filmer från tekniska verken och prata om vattnets kretslopp i Linköping. Var renas det och hur kommer det ut i våra kranar?
  • Vi kommer titta på ”Vattenmannen och speed” från ww.ur.se och prata om vattnets kretslopp i naturen.
  • Vi kommer göra experiment för att undersöka vattnets olika former (fast, flytande och gas).

  • Eleverna kommer rita sina egna kretslopp.

  • Vi kommer prata om ”det farliga kretsloppet” och nedskräpning i sjöar och hav.

  • Vi gör experiment med toalettpapper och pappershanddukar. Vad händer med de olika pappren?

  • Vi kommer promenera till Stångån och jämföra kranvatten med vatten från ån. Vi pratar om vikten av dagbrunnar och vart vattnet från dagbrunnarna tar vägen.

  • Vi kommer prata om hur viktigt det är med rent vatten och jämföra med hur det ser ut i andra delar av världen.

  • Vi kommer prata om hur vi kan spara vatten. Barnen kommer att får göra vattendagbok och räkna på hur mycket vatten det går åt när man borstar tänderna, diskar, tvättar, spolar toaletten osv.

  • Efter Kolmården kommer barnen få välja ett djur att fördjupa sina kunskaper om. De kommer få forska och skriva en faktatext.

  • Vi kommer att bygga legostäder och se vad som händer när vi häller på vatten, stannar vattnet kvar eller rinner det ut? Varför blir det så?

  • Vi kommer att använda Instagram och lägga ut bilder under projektets gång.

 

Reflektion/utvärdering

Vi hade turen att få besök av Vatten mannen o Speed. Det gav ett djupare intresse för ämnet.

Eleverna har fått kunskap om att det är samma vatten som alltid har funnits genom att vi exempelvis pratat om vattnets kretslopp. De har också lärt sig vart vattnet man dricker i kran kommer ifrån samt hur vattnet blir rent. 

Vi har också haft turen att vi har nära till stångån där vi har jämfört skillnaden på vattnet i kran och vattnet i stångån. 

Eleverna har fått kunskap om brunnar och varför dem är viktiga i samhället. 

Det var lätt att få eleverna intresserade av tema vatten, det fanns bra filmer om vatten som vattenmannen och speed, sen kom dem och hade teater på skolan vilket gav djupare intresse för eleverna.  

Eleverna har fått kunskap i hur man kan spara på vatten. Eleverna fick göra en vattendagbok där de fick fylla i hur mycket vatten de använder på en dag. Detta sa eleverna var en av de roligaste momenten. 

Under arbetets gång har vi kommit in mycket kring nedskräpning i våra världshav. Vi kollade på filmer om det och att vi gick och samlade in skräp och pratade med eleverna hur lång tid det tar för naturen att bryta ner skräpet. Eleverna fick då kunskap om varför man inte ska slänga skräp i naturen. 

Instagram har inte fungerat för oss detta år, men nästa år ska vi lägga upp bilder i Unikum.


Läroplanskopplingar

Vattnets olika former fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.

Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback