Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Recension år 8-9

Skapad 2020-09-07 18:04 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska
Återigen ska du få uttrycka din åsikt om ett ämne, denna gång om en film eller en bok, för nu är det dags att skriva recensioner!

Innehåll

Vi läser recension och lär oss om hur de är uppbyggda. Vi skriver också recensioner, i par, och arbetar med att ge och ta feedback samt bearbeta text.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  7-9
 • Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
RESPONS

Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Ge respons
"Du kan ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad". Dvs: Du uttrycker dig kortfattat och svepande i din feedback, utan att specificera så mycket vad du menar. Din feedback kan vara till någon hjälp vid en bearbetning av texten.
"Du kan ge utvecklade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad" Dvs: Du förklarar mer utförligt vad du menar, samt ger tydliga exempel ur texten, för att tydliggöra textens förtjänster och förbättringspunkter. Din feedback är en god hjälp vid en bearbetning av texten.
"Du kan ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad." Dvs: Du ger välutvecklade förklaringar, välvalda exempel och använder specifika ord som tydligt beskriver textens förtjänster och förbättringspunkter. Din feedback är en mycket god hjälp vid en bearbetning av texten.
Ta emot och bearbeta efter respons
"Du kan utifrån respons bearbeta dina texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt". Dvs: Du har valt någon typ av bearbetning, tex tillägg, och gjort någon enkel förändring av texten som höjer kvalitén och gör den tydligare.
"Du kan utifrån respons bearbeta dina texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt." Dvs: Du har valt ett par sätt att bearbeta texten på, och du har gjort det på ett sätt som höjt kvalitén på flera aspekter i texten.
"Du kan utifrån respons bearbeta dina texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt." Dvs: Du har valt flera sätt att bearbeta texten på, och du har gjort det på ett sätt som höjt kvalitén på flera aspekter i texten. Bearbetningen av texten är väl genomtänkt och fungerande.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: