Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7

Demokrati, Mänskliga rättigheter och media

Långsjöskolan, Norrtälje · Senast uppdaterad: 9 september 2020

Demokrati och mänskliga rättigheter är begrepp som är starkt ihopkopplade och beroende av varandra. I det här arbetsmomentet ska i titta närmare på vad demokrati innebär, vad de mänskliga rättigheterna är, och vilken demokratisk funktion media har.

Mellan vecka 34 och 43 ska vi arbeta med Demokrati, Mänskliga rättigheter och Media. Det blir ett mastigt moment där du kommer att lära dig hur det demokratiska samhället är uppbyggt, men framförallt hur du kan göra din röst hörd. 

 

Arbetsmomentet består av tre delar som flyter in i varandra. Delarna är:

- Demokrati: Vad det innebär, vilka typer av demokrati finns det, hur kan du vara med och påverka.

- Mänskliga rättigheter: Vilka rättigheter finns? Vem ser till att de följs? Vad är FNs roll? Hur bryts de mänskliga rättigheterna, i Sverige och världen?

- Media: Vilka olika medier finns det? Vilket uppdrag har media? Hur ser medias framtid ut?

 

Planering: V. 34-38: Demokrati:

Vi jobbar med begreppet demokrati och tittar på olika demokratiska styrelsesätt och deras för- och nackdelar. Vi går igenom hur man kan vara med och påverka samhället genom demokratiska medel. Under dessa veckor övar vi på olika begrepp och skapar en god förståelse för vad demokrati faktisk är och innebär. Målet är att samtliga elever ska ha god kunskap om demokrati, samt veta hur de kan vara med och påverka.

 

Planering V. 39-41 Mänskliga rättigheter:

De här veckorna arbetar vi mer fokuserat med de mänskliga rättigheterna. Vilka är de? Varför finns de? Hur ser det ut runt om i världen, får alla människor sina rättigheter tillgodosedda? Vad kan du som enskild person göra? Målet är att samtliga elever ska ha grundläggande kunskap om vilka mänskliga rättigheter som finns och hur de själva kan påverka världen i en positiv riktning.

 

Planering V. 41-43: Media

I ett demokratiskt samhälle har media en viktig roll att spela. Men exakt vilken roll? Följande frågor ska vi titta närmare på under detta delmoment: Vilka typer av media finns? Vad är medias och public service roll i samhället? Varför går inte Paradise Hotel på SVT? Hur har media förändrats de senaste tio åren? Hur hänger media och demokrati ihop? Vad är en filterbubbla? Vi syr slutligen ihop säcken och tittar på hur demokrati, mänskliga rättigheter och media hänger ihop.

 

I slutet av arbetsområdet har vi ett skriftligt (muntligt om det behövs) prov. 


Läroplanskopplingar

Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.

Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, webbplatser eller dagstidningar.

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

De nationella minoriteterna och samernas ställning som urfolk i Sverige samt vad deras särställning och rättigheter innebär.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet, samt hur information i digitala medier kan styras av bakomliggande programmering.

Matriser i planeringen
Samhällskunskap HT 20 V 36-41 Demokrati diktatur
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback