Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi HT20 - Fattigdom och hållbar utveckling 9A

Skapad 2020-09-09 14:16 i Torpskolan Lerum
Hållbarhet
Grundskola 9 Geografi
Arbetsområdet handlar om fattigdom samt global hållbar utveckling.

Innehåll

Innehåll

Under arbetsområdet kommer vi att lära oss om olika typer av hållbarhetsfrågor, t.ex. om klimatförändringarna och deras koppling till koldioxidutsläpp (de olika energikällorna), fattigdom i världen och dess koppling till konflikter/svårigheter för samhällen och världshandelns påverkan på politisk stabilitet.

Nyckelord/begrepp

- Lokalt/Globalt

- Individ/Samhälle

- Miljö/ekologisk hållbarhet

- Social hållbarhet

Material vi använder oss av i undervisningen

Geografi 7-9 (läroboken) s. 74-91, 102 och 176-210. Boken finns även på inläsningstjänst.

Nedan finns bra länkar som i mån av tid används i undervisningen.

Världskoll drivs av fn-förbundet och här hittar du kunskap om klimatförändringarna både vad gäller miljö, samhälle och handel.

http://varldskoll.se/tema/leva-klimatsmart

WWF bedriver en verksamhet för att öka miljöhänsynen i världen, hemsidan sammanställer mycket av kunskapsläget kring hur miljö, samhälle och handel påverkar.

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/living-planet-report/1672817-tva-tredjedelar-av-planetens-ryggradsdjur-riskerar-att-forsvinna-till-2020

Globalis drivs av svenska fn-förbundet och tillhandahåller fakta och statistik om olika länder.

https://www.globalis.se/Om-Globalis

SO-rummet förklarar orsaker till fattigdom.

https://www.so-rummet.se/kategorier/orsaker-till-fattigdom

Unicef är en del av FN och arbetar för barns rättigheter i världen. Sidan handlar om hur fattigdom drabbar bl.a. barn i världen.

https://unicef.se/fakta/fattigdom

SIDA är den svenska myndigheten för bistånd i världen, här kan du läsa om fattigdom, dess orsaker och konsekvenser

https://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/Detta-ar-svenskt-bistand/om-fattigdom/

 

Prov: Vecka 42.

På fredagen den 16:e oktober är det prov i geografi, fattigdom och ohälsa.
Provet utgår ifrån de uppgifter och frågor ni har arbetat med på lektionerna, sidorna ni läst i boken och filmen vi har sett.
Det är alltså sidorna 177-207 i geografiboken.
Uppgifterna 3-43 på sida 212 i geografiboken.
Begreppen som ligger i Drive på unikum.
Och filmen "Jordens framtid - befolkning och resurser"
https://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V6368

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
  Ge  E 9
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Ge  E 9
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
  Ge  E 9
 • Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
  Ge  C 9
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
  Ge  C 9
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
  Ge  C 9
 • Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
  Ge  A 9
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
  Ge  A 9
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
  Ge  A 9

Matriser

Ge
Lgr 11 Geografi 7-9

E
D
C
B
A
Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: