Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Spökhistoria 6D

Öjersjö Storegård 5-9, Partille · Senast uppdaterad: 13 september 2020

I detta arbetsområde kommer vi att varva och arbeta med olika förmågor. Vi kommer att starta arbetsområdet med att se film och utifrån givna frågor samtala om filmens tema i klass. Utifrån boken "Glasbarnen" kommer vi att arbeta med flera delar av svenskämnet: läsa, lyssna, tala och skriva. Vi kommer att diskutera en del frågor kring bokens handling och på så sätt öva talet, genom frågorna och skrivuppgifterna får du också öva skrivandet. Men framför allt går arbetet ut på ökad läsförståelse och att lära dig fundera kring vad du läst och vilka tankar och känslor texten väcker hos dig.

Vad gör vi?

Vi kommer att läsa/lyssna på boken (genom högläsning) och genom olika typer av diskussion samtalar vi om boken i klassen, samt  läsförståelsetester (då du får tillgång till texten). Du kommer att träna dig på att använda olika lässtrategier genom läsningen för att ta reda på svaren på frågorna: du kommer leta svar i texten, du kommer tolka texten, du kommer granska och värdera texten och du kommer att dra slutsatser kring texten.

Avslutningsvis kommer du att skriva en spökhistoria utifrån genretypiska drag. I samband med detta kommer vi att studera hur genren (stilen för berättelse, spökhistorier) är uppbyggda. Vi övar på att ha ett tydligt innehåll, ha en god struktur, en språklig variation (ordval som passar för genren) och att gestalta personer och miljöer i din berättelse.

Syfte

(ur kursplanen för Svenska)

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen.

Kunskapskrav som testas

(Se matris nedan)

LÄSA, SKRIVA och TALA/Lyssna/Samtala.

Arbetsformer

Vi läser boken, både tyst för oss själva eller högt tillsammans.

Vi har läsförståelsetest.

Vi kommer att diskutera en del frågor kring bokens handling, dels för att bättre förstå det vi läst och få en ökad läsförståelse.

Vi kommer att tränas på att använda olika lässtrategier genom läsningen för att ta reda på svaren på frågorna. Du kommer att leta svar i texten, du kommer att tolka texten, du kommer att granska och värdera texten och du kommer att dra slutsatser kring texten.

Vi arbetar med talet när vi pratar kring filmen och vad du läst och vilka tankar och känslor texten väcker hos dig. 

Vi arbetar med skrivande genom frågorna och skrivuppgifterna.

Bedömningsformer.

Du kommer att arbeta med läsförståelse, skriva och tala. 

Avslutningsvis på detta område kommer du att skriva en berättelse med anknytning till boken du just läst.

Bedömning i detta arbetsområde bygger på att du kan uppvisa att du har:

  • svarat på frågorna till läsförståelsetesterna 1-3
  • varit delaktig i samtal kring boken (i grupp som i helklass)
  • skrivit en spökhistoria

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Svenska åk 4-6, Öjersjö Brunn.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback