Skolbanken Logo
Skolbanken

Tema Väpplarna

Tranan, ULNA Förskolor · Senast uppdaterad: 20 januari 2022

Med materialet Väpplarna utmanar vi de äldsta barnen på förskolan med fokus på språk, matematik, NO/teknik och socialt samspel.

Tema Väpplarna

 

Bakgrund

 

Förskolans läroplan lyfter fram att, "Utbildningen ska ta tillvara barnens egna erfarenheter, behov och det de visar intresse för. Men barnen ska också kontinuerligt utmanas vidare utifrån läroplanen genom att inspireras till nya upptäckter och kunskaper. Förskolan ska bidra till kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande samt förbereda för fortsatt utbildning"


Undervisningsmaterialet Väpplarna riktar sig främst till barnen som går sista året på förskolan.

Väpplarna är ett läromedel som utmanar de äldsta barnen på förskolan på ett lustfyllt och spännande sätt. 

Materialet är uppdelat i fyra olika delar utifrån läroplanens mål och riktlinjer: socialt samspel, språk, matematik och NO/teknik.

Väpplarna kommer från ordet väppling, som betyder klöver. I och med att materialet utgår från fyra ämnen passar fyrklövern som symbol. 

Varje ämne har en egen Väpplare och mönstret på väpplaren avslöjar vad den är intresserad av.

 

Syfte

Materialet är utformat för att ge barnen möjlighet att fördjupa sig, upprepa och göra övningar ur olika vinklar. 

Med täta upprepningar får barnen stor möjlighet att befästa sina kunskaper. 

Ämnesuppdelning ger oss pedagoger en tydlig struktur som tillgodoser att barnen fått möta de olika delarna i läroplanen. 
Med hjälp av Väpplarna ser vi att syftet blir att presentera och förbereda barnen för de olika ämnena som de kommer att möta i skolan

Då arbetet med detta material säkert kommer upp även i barnens fria lek kommer vi erbjuda många möten inom det fördjupade området.

 

Metod

Aktivitetstillfällen och samlingar med tema Väpplarna kommer den röda gruppen ha som en egen del det sista året på förskolan. Vi vill att de kommer förberedda till förskoleklass med en stärkt självkänsla och en positiv syn och trygghet på sitt egna lärande, såväl socialt som kognitivt. Materialet utgår från barnets egna nivå och utveckling och det enskilda barnet har inga förväntans mål på sig, utan målet är att förskolan ska ha erbjudit en stimulerande undervisning där alla har fått chansen att prova på.

 

Vi kommer att utforska inom varje område och ämne:

·      - Presentation av varje Väpplare. Barnen ska få ta reda på vilket ämne den är intresserad av och rösta fram ett namn till den.

·     - Socialt samspel: jag och mina kompisar, vänskap och samarbete, närmiljö

     -Matematik: Sortering och antal, lägesord, delar och antal, diagram och jämförelser, mäta och jämföra, volym och mängd, dela och ordna tal.

-   - Naturvetenskap och teknik: vatten, natur och förändring, kretslopp, djur, natur och växter, bygga och konstruera, undersöka vardagsteknik.

   - -   Språk: Ljud, associera och beskriva, begynnelseljud, sagor, sätta ihop ord, dela ord, ord och händelser, rimma.

 

Dokumentation

Vi kommer att publicera sammanfattning av flera aktivitetstillfällen i gruppens lärlogg på Unikum inom ett ämnesområde under vårterminens gång. 

 

Vi kommer att publicera på barnens individuella lärlogg med rubrik: Tema Väpplarna i under vårterminens gång.

 

Utvärdering och uppföljning

Efter varje tillfälle reflekterar vi med barnen om vad de gjort, vad de tyckt, vad de lärt sig osv. Vi utvärderar i slutet av höstterminen och i slutet av vårterminen.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback