Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Språkutveckling HT2021 VT2022

Hobergets förskola, Bollnäs · Senast uppdaterad: 22 september 2021

Språkutveckling med bland annat Före Bornholm och Babblarna.

Nuläge

Barnen i gruppen har olika erfarenheter av språk, läsning, skrift, symboler och kommunikationsformer. Även olika modersmål. Vi vill utmana barnen där de är utifrån deras intressen och kunskaper och ge dem de bästa förutsättningarna för språkutveckling vi har möjlighet att ge. 

Mål/syfte 

Vårt mål och syfte är att barnen ska utveckla sitt ordförråd, förmåga att leka med orden, ställa frågor, kommunicera med varandra, lyssna och ge uttryck för sina egna uppfattningar. Utveckla sitt intresse för bilder och texter, skriftspråk samt förmåga att tolka dessa. Att barnen ges förutsättningar att utveckla deras modersmål och känna att det är viktigt samt vilja att använda sig av det.

 

Konkreta mål:

- bli medvetna om att ord rimmar
- bli uppmärksamma på ljud/fonem, dvs hur orden låter snarare än vad de betyder
- kunna återberätta exempelvis sagor på olika sätt
- lära känna nya ord och få förståelse för orden
- intressera sig för skriftspråket och sitt eget namn, symboler, tecken som stöd och möjlighet att använda detta i vardagen utifrån deras behov och förutsättningar.

Genomförande

För de äldre barnen använder vi oss av Före Bornholmsmodellen och det färdiga materialet som erbjuds. Detta planeras ske 2 gånger i veckan. Vi tillägger även material som vi anser behövs och utifrån barnens intressen och behov. 
De yngre barnen har en språksamling med babblarna, språkbron, rim, ramsor, sång mm, även de 2 gånger i veckan. Utöver detta pågår det språkfrämjande arbetet som en naturlig del i den vardagliga verksamheten varje dag. Benämning av ord, bild/tecken som stöd, läsa böcker, språk/symboler/skrift med mera.
Stor sångsamling varje dag innan gruppverksamhet där vi uppmärksammar ord och dess betydelse.

Under de planerade samlingarna och i den vardagliga verksamheten tänker vi även speciellt på detta: 

Normer och värden: Skapar gemenskap genom undervisning/lärande i grupp. Respektera varandra, lyssna och våga uttrycka sina tankar.

Inflytande och delaktighet. Demokratiuppdraget: Demokratiskt arbetssätt; fördelat talutrymme, lyssna och respektera varandra. Barnens inflytande/intressen och åsikter ska lyftas och tas tillvara på.

Jämställdhet: Utmana barnens tankar genom att exempelvis förändra stereotypa roller i sagorna när så är möjligt. Ge barnen samma förutsättningar och möjligheter oavsett kön.

Digitalisering: QR-koder kopplat till våra teman, variera bokläsning med analog samt digital/projicerar sagorna via projektorn. Penpal. Källkritiskt förhållningssätt. Leta fakta på olika sätt, fakta-böcker/internet (lyfta källkritik och diskutera pålitliga/opålitliga sidor, leta på flera ställen och inte bara hämta fakta från en sida)

Uppmärksamma modersmål: 
Om så möjligt ta fram exempelvis sagorna i babblarna och Bornholm på barngruppens alla modersmål. Samverka med föräldrar och översätta nyckelord i sagor/sånger/ramsor. Uppmärksamma och Uppmuntra barnen att berätta vad nyckelorden heter på deras modersmål. Vi använder även oss av Penpal och boken ”Min trespråkiga talande ordbok” för att spontant översätta ord vi blir nyfikna på.

Dokumentation under lärprocessen

Vi hjälps åt att dokumentera under arbetets gång. Enskilt, tillsammans med barnen samt i arbetslaget. 

Ansvar

All personal ansvara för att dokumentera lärandet som sker under den planerade pedagogiska undervisningen likväl som i den spontana.
All personal på Lyan hjälps åt att utveckla arbetet framåt på avdelningsplaneringarna.

Uppföljning

Arbetet följs upp och utvärderas varannan vecka på avdelningsplaneringen.

 

 


Läroplanskopplingar

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback