Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Bokcirkel åk. 9

Önnerödsskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 17 september 2020

Varför ska du läsa? Jo, för det utvecklar ditt språk! Det ger dig även spännande upplevelser och ny kunskap. Därför ska vi ha en bokcirkel, där vi läser samma bok och diskuterar den i mindre grupper.

Tidsperiod: v. 38-43

Så här kommer vi att arbeta:

Syftet med detta moment är att ni skall läsa en skönlitterär bok som vi gemensamt kommer att diskutera och analysera. Jag kommer att dela in er i grupper om fyra och ni tillsammans bildar en bokcirkel. 

Varje deltagare i gruppen kommer att få prova på fyra olika roller: 1) Diskussionsledare, 2) Författaren 3) Psykologen 4) Budbäraren. Inför varje bokcirkelträff får ni en ny roll som ni ska förbereda er för samt redogöra för under samtalet. Mer ingående beskrivning av rollerna och tidsupplägget finns i Classroom.

Ni skall regelbundet dokumentera er läsprocess utifrån de fyra olika rollerna i ett googledokument. Jag kommer att gå igenom detta på lektion samt att info. finns i Classroom.

I Classroom finns datumen då ni kommer få arbeta med boken i skolan samt de fyra bokcirkelträffarna då ni kommer att redovisa era uppgifter för varandra. Ni kommer att få en del lektionstid att läsa/arbeta med uppgifterna men det kommer krävas att man även läser/arbetar med sin uppgift hemma för att hinna. Utnyttja tiden väl i skolan (viss lektionstid och studiepass) så blir det mindre tid hemma.

Planeringen i sin helhet finns i Classroom.

Material som kommer att användas:

Skönlitterär bok i skrift eller som ljudbok.

Dator

Hörlurar om man väljer att lyssna på sin bok.

 

Bedömning sker genom:

Det skriftliga googledokumentet som var och en arbetar med under läsprocessen.

Muntlig aktivitet och delaktighet som sker under bokcirkelträffarna.

Centralt innehåll:

Se nedan

Kunskapskrav:

Se nedan

 

 

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Svenska åk.9
Uppgifter
För detaljplanering. Se Classroom SV

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback