Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Filmreportage 3/11-2020

Fruängens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 21 oktober 2020

FILMREPORTAGE TEMA SOCIAL ISOLERING / NY TID / PANDEMI Eleverna får lära sig göra egna reportagefilmer; från manus till färdigklippt reportage. Eleverna lär sig eget journalistiskt grävande, undersöka frågor, samla in fakta och förmedla den med hjälp av filmen som verktyg.

En heldag den 3/11-2020

 

FILMREPORTAGE TEMA SOCIAL ISOLERING / NY TID / PANDEMI

 

Eleverna får lära sig göra egna reportagefilmer; från manus till färdigklippt reportage. Eleverna lär sig eget journalistiskt grävande, undersöka frågor, samla in fakta och förmedla den med hjälp av filmen som verktyg. Ett filmprojekt som enkelt kan integreras i olika skolämnen.

 

Premiär av reportagen samma dag!

 

I workshopen får eleverna lära sig:

 

  • Filmberättandets grunder
  • Hur man kan arbeta med olika berättarkomponenter
  • Bildutsnitt/Vinklar/Kamerarörelser
  • Intervjutekniker/Frågeställningar
  • Redigering/Ljudläggning i iMovie

 

Syfte

 

Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.

I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Den ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett undersökande och problemlösande sätt.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att använda sina kunskaper om olika typer av bilder i det egna bildskapandet.

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

← visa mindre
  •  
  •  
  •  
  •  

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback