Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Trygghet 2020

Förskolan Eken, Östhammar · Senast uppdaterad: 15 september 2020

Det är viktigt att barnen på förskolan känner trygghet med oss pedagoger, men också tillsammans med de andra barnen. Barnenen ska känna att de kan hantera olika situationer i förskolan utan att det känns otryggt.

Avdelningens mål:Många av barnen behöver utveckla sitt språk för att kunna göra sig förstådda. De får lättare att hantera olika situationer och konflikter minskar. Barnen känner sig mer trygga.

 

Aktivitet:Dagen är indelad i rutiner så att barnen vet vad som ska hända. Vi delar in dem i mindre grupper, för att de ska våga ta plats och kunna bli sedda. Det blir lugnare och vi har lättare att genomföra bra lärtillfällen. Barnen får större utrymme att prata och vi hinner lyssna på alla.                                                                                                Vi har aktiviteter som tränar samspel, turtagning, hänsynstagande och empati mellan barnen. För att träna språket använder vi bl.a. Bornholmsmodellen.

           

 

 

När? Var? Hur? Varför?Vi arbetar dagligen vid samlingar, grupper, läsvila osv. med att barnen ska bli trygga. Ute är vi nära barnen i leken. Barnen ska veta att vi finns nära dem om något händer.

 

 

Resultat - hur blev det?

 

Analys - använd fördjupande frågor som t.ex. Varför blev det som det blev? Hur gjorde vi? Vad behöver ändras till nästa gång?


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback