Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fritidshem Fredagsfilm

Skapad 2020-09-16 07:02 i Hemsjö kyrkskola Alingsås
Grundskola F – 6
Hur kan vi få en lugn stund för rekreation med många barn samtidigt?

Innehåll

Syfte, varför ska vi arbeta med det här?
Hur kan vi få en lugn stund för rekreation med många barn samtidigt?

Dessa förmågor förväntas eleven utveckla

I planeringen väljer vi att fokusera på barnens förmåga att “ ta hänsyn till personliga behov av balans mellan aktivitet och vila”

Dessa delar av centrala innehållet kommer att beröras i kommande aktivitet.
I planeringen fokuserar vi på följande del av de centrala innehållet “Livsstilens betydelse för hälsan, till exempel hur kost, sömn och balansen mellan fysisk aktivitet och vila påverkar det psykiska och fysiska välbefinnandet.”

Inför utvärdering
Inför utvärderingen av “fredagsfilmen” vill vi se effekten att barnen kan landa under filmen och koppla bort störande yttre faktorer. Vi vill se ett lugnare klimat både vad det gäller ljudnivå och konflikter då filmen spelas.

Aktivitet
Varje fredag får eleverna välja mellan idrottshallen eller “fredagsfilmen”. Fredagsfilmen presenteras alltid under mellanmålet. Filmerna som väljs ska ha ett tydligt budskap som barnen enkelt kan ta till sig. Filmerna är också anpassade efter alla åldrar F-6.

Dokumentation och uppföljning
Genom återkoppling under framtidskonferensen funderar vi över effekten av filmens påverkan på barnens rekreation.. Är det många som landar framför filmen och vilken typ av film landar flest vid? Vilken typ av film ger bäst effekt för ordentlig rekreation och räcker en dag i veckan?  

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • ta hänsyn till personliga behov av balans mellan aktivitet och vila,
    Lgr11
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: