Skolbanken Logo
Skolbanken

Undervisningsplan Bibbi - Matematik vårterminen 2024

223201 Förskolan Udden, Stockholm Hägersten-Älvsjö · Senast uppdaterad: 19 januari 2024

Med hjälp av Bibbi lägger vi fokus på matematik. På Piren väver vi in matematik i vår lärmiljö och i våra vardagliga aktiviteter. Vi arbetar med att intressera barnen för aktiviteter som stödjer den grundläggande matematisk förståelsen.

- Under vår dagliga samling ropar vi på "Bibbi!" Bibbi gillar att räkna och vill alltid veta hur många kompisar som sitter i samlingsringen. Vi räknar högt tillsammans medan barnen skickar Bibbi mellan varandra. Här övar vi på räkneordens ordning och antalsprincipen. Bibbi visar även barnen den skriftliga symbolen för det totala antalet barn. Den skrivna symbolen sitter sedan kvar på vår väg under hela dagen så att barnen kan återvända till den och räkna.

- Under vår samling sjunger vi räknesånger kopplat till hur många barn på plats. När det är tio barn på plats sjunger vi ”Tio små Boobo, när det är gen barn på plats sjunger vi ”fem fina fåglar”. 

- Bibbi lämnar varsin gul legoklossar till barnen under samlingen. Tillsammans bygger vi ett torn. Vi ser hur högt det är, räknar och ser om det är lika många klossar som barn. 

- Bibbi leker ”Räkneröris” med barnen. Hoppa tre gånger, klappa händerna två gånger etc. Syftet är att träna antal samtidigt som det är en motorisk aktivitet. ”Matematik med kroppen”

- Bibbi lämnar material på avdelningen för att sortera och klassificera, exempelvis efter färg och storlek. 

- Vi arbetar med geometriska former där barnen jämför och hittar olika former. 

- Bibbi lämnar ett memoryspel på avdelningen.

- Vi skriver om och dramatisera den klassiska sagan om bockarna bruse och har de tre Bibbi i olika storlekarna som huvudpersoner. Här arbetar vi med de matematiska begreppen minst, större störst och liten, mellan, stor.

- Bibbi bygger en hoppbana på golvet med antal och siffror

-  Bibbi leker ”Kims lek” mer de övriga babblarna (tränar arbetsminnet)

- Genom boken ”var är babbas saker” övar vi på lägesord (under, framför etc.) 

Vilka samtalsformer, begrepp och ord ska barnen få möta?

Matematiken är invävd i våra dagliga aktiviteter, båda i den spontana och planerade undervisningen. Matematik i olika sammanhang och former, genom sång, lek, rörelse, drama etc.  Lägesord, klassificera efter storlek och form, liten, mellan, stor. Räkneramsan och den skrivna symbolen. 

 

 Vilka barn och pedagoger deltar?

Samtliga pedagoger på avdelningen deltar och projektet följs upp och förs vidare under arbetslagets gemensamma reflektionstid varannan vecka.

Hur ska projektet dokumenteras?

Vi dokumenterar med hjälp av lärplattan och mobilkamera, observerar det barnen säger/gör. Den pedagog som inte är ansvarig för samlingen eller aktiviteten dokumenterar. Vi dokumenterar det gemensamma men även individuella lärprocesser. 

Samtliga inplanerade aktiviteter med Bibbi fotas för att beskrivas i lärloggar som skickas digitalt till vårdnadshavare via Skolplattformen. Lärloggarna projicerad även upp på storbild så att barnen själva och tillsammans med pedagoger kan återvända till dem. Det barnen ger uttryck för och de vi ser genom reflektion ligger sedan till grund för hur vi fortsätter projektet. 

 

 

 

 

 

 

Läroplanskopplingar

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback