Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

Tredimensionella skulpturer i gips

Stavby skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 16 oktober 2020

Under ett antal veckor kommer vi att jobba med tredimensionellt arbete. Du kommer att få ett gipsblock som du sedan ska skulptera till en tredimentionell figur.

Mål och syfte

Syftet med uppgiften är att du ska lära dig hantera gips och omsätta en idé till en tredimensionell produkt. Syftet är även att lära sig hantera  gips som material, samt vikten av att självständigt bearbeta och vidareutveckla idéer.  Du ska lära dig att dra slutsatser, diskutera och motivera formen på din skulptur och vilken effekt dina formval gett. 
Dit kommer vi nå genom att lära oss att använda olika redskap för att skulptera i gips. Ni kommer också att få lära er hur man kan använda olika verktyg för att skapa ett varierat sätt att skulptera. Stort fokus läggs fortlöpande på diskussion och reflektion under hela arbetsprocessen. 

Uppgift

Vi börjar med en gemensam genomgång där vi tillsammans tittar på och diskuterar skulpturer från olika perioder i historien. Hur material och tekniker förändrats över tid samt nackdelar och fördelar med olika material och skulpteringstekniker. 


Du planerar därefter ditt arbete genom att skapa en skiss på din figur, utifrån olika vinklar. 

Du använder olika verktyg för att skrapa, putsa och skära bort gips, tills du får fram en figur. 

I detta arbete måste du tänka "baklänges", dvs. du tar bort material för att skapa något, istället för att lägga till.

När skulpturen är färdig får du även måla den, med akvarell eller akrylfärg.

Under processens gång dokumenterar du även ditt arbete. 

 

Så visar du dina kunskaper:

Skiss och förarbete.

Färdig skulptur.

Det löpande arbetet, där fokus ligger på hur väl du lyckas lösa de problem du stöter på under vägen och hur du väljer och resonerar kring olika verktyg och tekniker. 

Avslutande utvärdering och reflektion kring ditt eget arbete.


Läroplanskopplingar

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback