Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Snick och Snack i Kungaskogen

Skapad 2020-09-21 13:59 i Slättängens förskola Kristianstad
Förskola
Under kommande läsår kommer vi att arbeta med boken "Vännerna i Kungaskogen bygger en koja". Boken handlar om en grupp djur som bor tillsammans i Kungaskogen. Genom sagor, sånger och berättelser lär djuren oss om hur man är en bra kompis, likheter och olikheter mellan individer, om att värna om skogen och naturen samt ger oss kunskap om olika djur. Sist men inte minst får barnen komma i kontakt med "Den gyllene regeln" som lyder: " Var mot andra så som du vill att de ska vara mot dig".

Innehåll

Genomförande/Arbetsmetoder

Vi kommer med hjälp av handdockor spela upp en teater utifrån sagan. Vi förenklar sagan med hjälp av mycket tydligt material t.ex. bildstöd. Det finns sånger om Snick och Snack som vi ska lyssna på och försöka lära oss. Vi använder oss av skapande verksamhet; ritar och målar i olika material.

-Ekorren Snick tycker om matematik. Tillsammans med honom ska vi gå ut och leta efter långa och korta pinnar. Han lär oss mer om ekorrar.

- Igelkotten Snack tycker om rim och ramsor. Han gillar även teckenspråk och kommer hjälpa oss med flera tecken. Han berättar även mer om igelkottar.

-Räven Raffe älskar att bygga. Med honom kommer vi konstruera och bygga. Högt, långt och med olika material. Raffe lär oss också om rävar.

-Kaninen Bitis gillar att hoppa, springa och röra på sig. Hon har med sig ett rörelsepass så att vi tillsammans kan gympa och röra oss till musik. Hon berättar också om kaniner för oss.

-Älgen Älgvis är skogens konung. Han värnar om vänskapen och rättvisan. Vi kommer prata om hur man är en bra kompis och om hur det kan kännas när man blir ledsen eller inte får vara med. Tillsammans med Älgvis pysslar vi varsin kungakrona och lär oss mer om skogens konung Älgen.

 

Vi pratar med barnen om:

- Hur man är en bra kompis?

- Hur det känns när man inte få vara med?

- Att vi alla inte ser lika ut men att det inte har någon betydelse.

 

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
  Lpfö 18
 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
 • förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: