Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pojken och Tigern

Skapad 2020-09-21 19:43 i Wallbergsskolan Grundskolor
Vi får följa Pelle och hans katt Tigern på en resa genom Sverige. Samtidigt som vi arbetar med bokens texter lär vi oss mer om de landskap som de passerar.
Grundskola 4 Svenska Geografi
Pelle och hans familj är på semester. De gör en bilresa genom Sverige. Med på resan finns katten Tigern. När de kommit allra längst söderut, till Smygehuk, försvinner Tigern. Hjälp! Vad händer nu? Hur ska Pelle och Tigern hitta varandra igen?

Innehåll

Läsläxa hösten 2020

Arbetsformer

Vi läser boken "Pojken och Tigern".

Du får träna både att läsa tyst för dig själv och högt i grupp. När vi arbetar med läsförståelse får du frågor som du svarar på enskilt i din skrivbok och så samtalar ni om frågorna i grupp.

I geografi arbetar vi med Sverige under en del av hösten. Vi lär oss mer om de landskap Pelle och Tigern befinner sig i. Vi studerar kartor, läser texter och ser på film. Du samlar fakta och sammanställer texter.

Vi kommer att lära oss om Sveriges klimat samt naturen och miljön.

Genom Seterra kommer ni att få träna på Sveriges landskap. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
  Ge  4-6
 • Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
  Ge  4-6
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
  Sv  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: