Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Wall of Kindness

Skapad 2020-09-22 13:10 i Nosabyskolan Kristianstad
Du ska skapa en bild i akrylmåleri med temat ”ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet”. Med din målning ska du försöka uppmana människor till att bli bättre på att återanvända och minska på jordens resurser. Mål och syfte är att du ska skapa en egen kreativ bild i akrylmåleri med ett budskap utifrån temat om ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Du kommer få utveckla din förståelse för olika tekniker, hantera pensel och materialvård. Arbeta med färgers egenskaper och skapa olika kulörer, valörer och nyanser.
Grundskola 7 Bild
Du ska skapa en bild i akrylmåleri med temat ”ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet”. Med din målning ska du försöka uppmana människor till att bli bättre på att återanvända och minska på jordens resurser.

Innehåll

Mål och syfte är att du ska skapa en egen kreativ bild i akrylmåleri med ett budskap utifrån temat om ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Du kommer få utveckla din förståelse för olika tekniker, hantera pensel och materialvård. Arbeta med färgers egenskaper och skapa olika kulörer, valörer och nyanser.

 

Uppgifter

 • Wall of Kindness

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Bild och form- Färgläggning, teknik, berättande utifrån egen idé och testande!

Bild och form- Färgläggning, teknik, kommunikation och idérikedom.

Betyg E
Betyg C
Betyg A
Färgläggning/teknik
- Färglägga med olika nyanser för att skapa djup och former - Arbeta med att utveckla måleri/skuggning/collage till tredimensionella motiv.
Har med valfri teknik jobbat med att färglägga/skapa djup i motivet till uppgiften. Hade kunnat utveckla färgläggning/skuggning (även i collage) av motiv genom att arbeta mer med olika nyanser
Har på ett adekvat sätt jobbat med vald teknik Mindre delar som kunde ha utvecklats. T.ex. att du har mindre delar i bilden som inte är färglagda/skuggat med olika nyanser
Har på ett mycket bra sätt visat på att man behärskar vald teknik. Har arbeta bra med olika nyanser för att skapa djup och former till sina motiv.
Layout - Berättande med bild
- Rita/bygga upp stora motiv och mindre detaljer - Skapa djup genom att överlappa motiv/text - Arbeta med bakgrunden (helhet) komposition - korrekt proportioner - korrekt perspektiv
Har jobbat med små motiv och bakgrundsmiljö där man inte tar tillvara på de möjligheter som ges med en stor yta.
Jobbar med stora motiv och bakgrund men har inte lyckats nå hela vägen vad gäller layout. Har mindre delar som kunde gjorts annorlunda.
Layouten är väl genomtänkt där du har har arbetat med stora motiv och bakgrund. Har överlappat motiv, tredimensionella bilder och därmed bra djup i bilden.
Utveckla idéer
Du kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Formulera & välja handlingsalternativ.
Hur du testar och prövar samt utvecklar din uppgift.
Du bidrar till att föra arbetet framåt och välja alternativ som gör att arbetsprocessen utvecklas framåt.
Du väljer handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Du väljer handlingsalternativ som leder framåt och testar och prövar på hög nivå.
Reflektion
Ge omdömen om arbetet
Du kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband
Du kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Du kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: