Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Rörelse genom teknik och fysik

243071 Förskolan Concordiavägen 29, Stockholm Skärholmen · Senast uppdaterad: 18 oktober 2021

Vi på avdelning Gul har planerat varierande aktiviteter kring temat "rörelse genom teknik och fysik".

 

En planering för det tematiska arbetet skapas utifrån den analys vi har gjort av observationsunderlaget (trespaltsdokumentationer, filmer) Planeringen ska innehålla konkreta exempel på målstyrda processer som vi vill hamna i tillsammans med barnen.

 

VAD? - vad ska vi stanna upp vid, fördjupa oss i, förundras över?

Arbetslaget har uppmärksammat att barngruppen förundras över lekandet med kulor, därför vill vi spinna vidare på vad det är som intresserar de. Är det fart? Är det friktion? Är det tyngd eller tyngdlöshet? Vi kopplar in fysik, teknik, sinnen m.m. Vi ska erbjuda barnen nya utmaningar och möjligheter utforska fenomenet friktion genom att bygga olika kulbanor exempelvis gjorda av återvinningsmaterial och observera hur barn barnen skapar/löser det.

 

VARFÖR? - vilket syfte har undervisningen? Koppla till Lpfö 18 (max två mål)

Undervisningen syftar till att ge barnen möjligheter att utveckla förmågan att upptäcka och utforska teknik i vardagen, samt förmågan att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (lpfö 18, s 14)

Enligt läroplan bidrar fysik och teknik till att utmana och stimulera barnen i sin utveckling av språk och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik som stimulerar barnens utveckling och lärande (lpfö,s 15). 

Vi kommer att lägga stor vikt på språket. Barnen kan lära nya begrepp kopplat till projektet. Barnens olika sätt att utrycka sig lyfts upp och stimuleras. På så sätt får barnen förståelse för sin omgivning och varandra. Genom kommunikation och språk kan barn formulera och pröva sina teorier samt undersöker olika fenomen.

HUR? - hur ska vi undervisa med hjälp av en mängd olika uttrycksformer?

  • Pröva olika tekniker genom skapande av egna banor exempelvis kulbanor, tågbanor, kulbanor av återvinningsmaterial. 
  • Utforska fart på olika lutande plan/sätt.
  • Få in analog, programmering och IKT.
  • När det gäller språkutvecklingen, använder vi nya begrepp/ ord som kopplas till temat. Bildstöd kommer att vara ett verktyg för att tydliggöra språkförståelsen.
  • Undervisningen ska ske med långsamma processer och ta vara på barnens nyfikenhet. 
  • Undersöka fart med hjälp av kroppen. 

 

VEM? - vem ansvarar för vad?

Arbetslaget har en daglig dialog om vem som styr upp de målstyrda aktiviteterna. Vi har ordnat ett schema där varje personal har bestämda dagar för aktiviteter.

 

INKLUDERING - vilka extra anpassningar behöver vi göra för att alla barn ska kunna delta?

Mindre grupper, upprepning, tydlig information/ introduktion med hjälp av digitala verktyg och bildstöd, konkreta material. Vi tydliggör barnens inflytande genom dokumentation och att komma till tals. När barnen sätter ord på sin dokumentation bidrar till reflektion och språkutvecklande. Som pedagog behöver man uppdatera sina kunskaper inför undervisningstillfällen för att bidra med en djup förståelse. 


Läroplanskopplingar

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback