Kopplingar till läroplanen:
Undervisningen i ämnet slöjd ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i olika hantverk och förmågan att arbeta med olika material och uttrycksformer. Eleverna ska ges möjligheter att utveckla sin skicklighet i en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar. Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat.
Ämnets syfte
Centrala innehåll:
Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker
Slöjdens arbetsprocesser
· Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.
Arbetssätt och undervisning:
Arbetet startar med att eleverna får en genomgång av arbetet och hur det kommer att bedömas. Arbetet med fordon/ pall bygger på att eleven följer en instruktion till det arbete de har valt och en av förmågorna som bedöms är hur eleven löser/ väljer teknik och verktyg. Alla arbeten är uppbyggda så att flera delar är beroende av varandra och att mått och utseende därför är viktigt såsom likformighet och passform.
Redovisning/bedömning:
Eleven får löpande respons på sitt arbete för att lättare kunna utvecklas och nå högre mål. Efter att arbetet är klart kommer bedömningsmatrisen att fyllas i för att förtydliga vilka förmågor eleven visat under arbetet för att lättare kunna utvecklas till kommande arbete.