Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Terminsplanering teknik HT20

Skapad 2020-09-22 18:33 i Björkhagsskolan Falun
Grundskola F
Terminsplanering i ämnet teknik, HT20 åk 3

Innehåll

Terminsplanering

V. 34-39: Säkerhet vid teknikanvändning

Arbetet har två utgångspunkter. Det enda är säkerhet vid användning av tekniska föremål och det andra är användningen av tjänster på internet. Vi kommer under arbetet titta på klipp ur serien “vara vänner” där det problematiseras hur mobbning kan ske ett ett forum på nätet som i en chatt samt hur man kan kränka andra på nätet. Vi pratar även om integritet och hur det kan tillämpas på en telefon eller surfplatta. Vem har rätt att titta på en digitala saker såsom surfplatta och mobiltelefon?

 

Vi tittar bilden i länken och diskuterar vad som händer. Eleverna ska sedan på skapa en serie där de ska ge förslag på vad som händer före bilden samt vad som händer efter. Arbetet innefattar även arbetsmetoder såsom diskussioner. V. 40-43 Vad datorer används till och några av datorns grundläggande delar för inmatning, utmatning och lagring av information, till exempel tangenter, skärm och hårddisk. Några vanliga föremål som styrs av datorer.

Lektionerna kommer utgå från denna planering från sidan digitala lektioner. 

https://digitalalektioner.se/lektionspaket/nosa-pa-programmering-f-3/

Arbetet kommer ge eleverna kunskap om hur en dator fungerar samt datorns delar, vad som styrs av datorer, hur en robot fungerar. 

 

Eleverna kommer efter dessa genomgångar få göra en skiss av egen robot som kan underlätta något i vardagen eller göra skillnad i världen. V. 45-51 Egna konstruktioner där man tillämpar enkla mekanismer.

https://www.ur.se/mb/pdf/handledningar/210000-210999/210499-2_Makeriet_handledning_5_Enklamaskiner.pdf

 

https://urplay.se/program/208136-makeriet-enkla-maskiner

 

Vi kommer se filmen om enkla mekanismer som finns på urplay.se. Efter filmen kommer eleverna i grupper bygga enkla med hjälp av de stora fem inom tekniken vilka är: hävstången, hjulet, lutande planet, kilen samt skruven. 

 

Arbetsgången kommer att påbörja med att eleverna får göra en skiss. Utefter skissen ska de sedan konstruera sin mekanism. När allas modeller är färdig kommer de sedan redovisa sina mekanismer för varandra och berätta om vilka av de stora fem inom tekniken som de tillämpat i sin konstruktion. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: