Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

HISHIS01b

Upptäcksresor och revolutioner

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 17 februari 2023

I det här momentet undersöker vi när de europeiska staterna bildas - och omkullkastas. Vi börjar med Gustav Vasa och reformationen och slutar med den industriella revolutionen som ska föda ett helt nytt samhälle.

Innehåll

 

Hur?

Texter och övningar i boken

  • Genomgångar
  • Klassrumsdiskussioner
  •  

Varför? 

Momentet börjar med reformationen när kungen stärker sin makt och slutar med att en kung förlorar sitt huvud. Det är en omvälvande tid som kommer att forma mycket av vår tid idag. 

Det här ska du kunna efter momentet: 

  • Orsaker och konsekvenser av européernas upptäcktsresor. 
  • Vilka förändringar som renässansen och reformationen innebar. 
  • Envälde och starkare kungamakter. 
  • Upplysningens idéer om hur ett land ska styras. 
  • Orsaker till amerikanska revolutionen. 
  • Orsaker och konsekvenser av den franska revolutionen. 
  • Orsaker till den industriella revolutionen och dess långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser.  

 

Material

Perspektiv på historien 1b.

Power point - den nya tiden


Läroplanskopplingar

Den europeiska epokindelningen utifrån ett kronologiskt perspektiv. Förhistorisk tid, forntiden, antiken, medeltiden, renässansen och upplysningstiden med vissa fördjupningar. Problematisering av historiska tidsindelningars beroende av kulturella och politiska förutsättningar utifrån valda områden till exempel varför tidsbegreppet vikingatid infördes i Sverige under 1800-talets slut eller jämförelser med tidsindelningar i någon utomeuropeisk kultur.

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter-, och jämställdhet-, men också kolonialism, diktaturer, folkmord, konflikter och ökat resursutnyttjande. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.

Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.

Kritisk granskning, tolkning och användning av olika slags källmaterial, i digital och annan form, utifrån källkritiska kriterier och metoder.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Eleven jämför de olika tolkningarna, förordar en av dem och motiverar med nyanserade omdömen sitt val. Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar utförligt och nyanserat deras betydelse för olika skeenden. Eleven ger komplexa exempel på, och förklarar utförligt och nyanserat, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden samt argumenterar för och emot olika sätt att se på dessa samband. Dessutom kan eleven dra några välgrundade och nyanserade slutsatser om vad skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden kan ha för betydelse för framtiden.

Eleven kan utförligt redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Eleven jämför de olika tolkningarna, förordar en av dem och motiverar med enkla omdömen sitt val. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar utförligt deras betydelse för olika skeenden. Eleven ger enkla exempel på, och förklarar utförligt, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden. Dessutom kan eleven dra några välgrundade slutsatser om vad skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden kan ha för betydelse för framtiden.

Eleven kan översiktligt redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar översiktligt deras betydelse för olika skeenden. Eleven ger enkla exempel på, och förklarar översiktligt, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden. Dessutom kan eleven dra några enkla slutsatser om vad skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden kan ha för betydelse för framtiden.

Eleven kan med säkerhet använda historiska begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.

Eleven kan med viss säkerhet använda historiska begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.

Eleven kan med viss säkerhet använda några historiska begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.

Matriser i planeringen
Upptäckter och revolutioner
Uppgifter
Prov revolutionernas tid
Mellan medeltid och upplysning
Europa "upptäcker" världen
Renässans och reformation
Frågor om revolutionerna
Stormaktstiden
Jämförelse mellan den franska och amerikanska revolutionen
Industriella revolutionen. Uppgift 3.
Industriella revolutionen. Uppgift 3.
Industriella revolutionen. Uppgift 2.
Industriella revolutionen. Uppgift 1.
Orsaker till amerikanska revolutionen
Europa upptäcker världen
Frågor om den nya tiden
Franska revolutionen - filmer och tidslinje
Jämförelse - franska och amerikanska revolutionen
Frågor om den nya tiden
Europa reser till Amerika
Amerikanska självständighetsförklaringen
Leta historisk reklam
Industrialiseringen podd
Prov revolutionerna
Den nya tiden
Hållbar utveckling
Orsaker till den amerikanska revolutionen
Renässans och reformation

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback