Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Smart och noggrann på nätet

Skapad 2020-09-25 13:25 i Nåntunaskolan Uppsala
Grundskola 3 – 5 Samhällskunskap
Ett arbetsområde inom värdegrundsarbetet.

Innehåll

I den här planeringen beskriver vi hur vi vill arbeta för att eleverna ska vara smarta och noggranna i sitt användande av sociala medier.

- återkommande inventeringar av vilka sociala medier eleverna använder sig av

- nätsmarta lektioner och inslag under elevernas skolvecka

- hur tolkar vi det som skrivs i chattar och kommentarer

- faror, skyldigheter, rättigheter

Vi vill med vårt arbete undvika att våra elever blir utsatta för eller utsätter andra för kränkningar. Vi vill också att eleverna ska veta hur de ska göra om något skulle hända. 

 

Hur gör vi?

Utifrån klassens behov väljer vi inriktning och ordning. 

- Månadens sociala medier, vilka används i dagsläget med "tumme upp" och "tumme ner" som en temperaturmätare. Dessa sammanställs och bifogas hem i veckobrev. Rutin som tex en exit ticket "hur är det på nätet idag". 

- Nätsmart: vi använder oss av boken värsta bästa nätet med lärarhandledning, schysst på nätet, skolverkets sida, digitala lektioner, nätsmart och andra material. I dessa  material finns olika händelser att diskutera, förslag på värderingsövningar, viktigt och känsligt "nätet" m.m.

- Tolka, förstå och missförstå meddelanden och kommentarer. Hur skriver vi meddelanden till varandra? Vi använder oss av digitala lektioner, serien Lik Meg, tolka och förstå emojis. Vilket språk används, vad betyder de engelska ord som eleverna slänger sig med. 

- Faror, skyldigheter och rättigheter. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: