Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Säg det med en novell! 9D HT20

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 25 september 2020

Under de närmaste veckorna kommer vi repetera om novell och fördjupa vår kunskap om hur vi skriver. Vi kommer också arbeta med temat relationer, samtycke och sex. Novellerna vi skriver kan sedan vara med i tävlingen Sätt ord på det.

Övergripande:

Arbetsområdet syftar till att åstadkomma flera olika saker. Framförallt kommer vi att lära oss massor om hur texter är uppbyggda utifrån olika funktioner och beståndsdelar. Detta kommer leda till att vi bryter ner flera olika noveller för att se hur just de är uppbyggda. Vi kommer även att skriva egna noveller utifrån det vi har lärt oss. I detta kommer vi också att ta del av flera olika texter som har ett historiskt eller litterärt värde.

Uppgift:

Vi kommer skriva noveller  där vi breddar och fördjupar våra kunskaper i ämnet.  Vi kommer också att integrera ämnet i undervisningen i linje med skolans allmänna uppdrag.

 

Preliminär Tidsplan:

V 39

Tisdag: Introduktion till arbetsområdet.  Vi repeterar vad en novell är. Övning:  HBTQ-ordlista. Vi koller på en kortfilm,

Onsdag:  Genomgång 1: Titel, inledning & målande beskrivning. Övning: Om relationer. Vi kollar en kortfilm.

Torsdag:   Genomgång 2: Berättaren & Dramaturgiska kurvan. Övning: Sexuell kommunikation. Vi kollar en kortfilm.

 

V 40

Tisdag: Genomgång 3: Tiden & slutet. Övning: Äkta frågor till en sexualupplysare. Vi tittar på en kortfilm.

Onsdag  : Genomgång 4: Statiska/Dynamiska karaktärer. Övning: Om första gången. Vi tittar på en kortfilm.

Torsdag:   Övning: Om samtycke  . Vi tittar på en kortfilm och arbetar med vår respons från åk 8.

 

V 41

Tisdag: Utvecklingssamtal

Onsdag:  Genomgång: Statistik. Vi börjar skriva på våra noveller.

Torsdag:   Skriva novell

 

V 42

Tisdag:  Skriva novell

Onsdag: Skriva novell

Torsdag: Skriva novell. 

 

V 43

Tisdag: Respons  (utkast färdigt till lektionen)

Onsdag:   Fortsättning respons. Skriva novell

Torsdag:  Skriva novell

   

V 44

Höstlov

 

V 45

Tisdag: Skriva novell

Onsdag:   Skriva novell         DEADLINE: NOVELL   kl 11:30

 

Bedömning:

Arbetsområdet noveller kommer bedömas utifrån hur novellen är skriven (språkvariation, språkriktighet samt det berättande skrivandet). Dessutom kommer kvalitén på responsen bedömas såväl som hur väl responsen används. För vidare information se den bifogade uppgiften eller matrisen.


Läroplanskopplingar

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia,

har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Säg det med en novell
Uppgifter
Säg det med en novell

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback