Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

6

Historia 1700- och 1800-talet v. 41-48, årskurs 6

Kristinebergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 oktober 2022

1700-1800-talet. Tid för stora förändringar med befolkningsökningar, industrialisering, frihetstid, Gustav den III, revolutioner, upplysningstid, yttrandefrihet, USAs självständighetsförklaring, jämlikhet, industrialismen, kolonialismen och ståndssamhällets slut. Kunskaper i historia kan få oss att förstå vår nutid!

Hur ska jag lära mig?

Du använder dig av läromedelsboken "Puls historia" samt formulerar svar på frågor i arbetsboken och olika arbetsblad.

Du deltar i genomgångar, diskussioner och tittar på filmer som gestaltar och levandegör historiska personer och händelser. Veckans historiespöke!

Du arbetar med att beskriva och redogöra för en historisk person eller en historisk händelse med hjälp av några givna frågeställningar.

Du läser faktatexter, artiklar och skönlitteratur vars innehåll handlar om 1700-1800-talet, bland annat Charles Dickens "Oliver Twist". 

Museum och stadsvandring på Söders höjder.

Undervisningens upplägg

Vecka 41, Introduktion historieområdet- repetera stormaktstiden och modellen: orsak-händelseförlopp-konsekvenser historiska källor. Varför heter det Frihetstiden?

Vecka 42, Frihetstiden- varför detta namn? Undervisning om: Livet i städerna, livet på landet och fattiga och sjuka (PULS HISTORIA s.170-177). 

Vecka 43, Undervisning om: Vetenskapsmän och uppfinnare samt Upplysningen (PULS HISTORIA s. 178-181). + Undervisning om den politiska makten på 1700-talet. Ulrika Eleonora, Hattar och möss, Introduktion av Gustav III (PULS HISTORIA 182- 185).

Vecka 45, Undervisning om Gustav III sista föreställning och Gustav IV Adolf. England blir Storbritannien, de första industrierna, USA föddes och Franska revolutionen. (PULS HISTORIA s. 186-191).

Vecka 46: Repetera inför kunskapskoll 1700-talet.

Vecka 47: Kunskapskoll historia vecka 46 (torsdag 6a och fredag 6b) Undervisning om: Napoleon, introduktion 1800-talet, befolkningen ökar snabbt, alla barn ska gå i skolan, kvinnor och barn i städerna, barnhus och fosterhem (PULS HISTORIA s. 192+ 194-201). 

Vecka 48: Undervisning om industrialismen, Människor och maskiner, Tåget kommer! På väg mot ett rättvisare Sverige (PULS HISTORIA s. 202-205).+ Undervisning om kolonialismen (PULS HISTORIA s. 206-207) och kunskapskoll om 1800-talet (behövs inte förberedas hemma).

Museum och stadsvandring.

Hur ska jag visa vad jag har lärt mig?

Genom att delta aktivt på lektionerna med att ställa frågor och svara på frågor, delta i klassdiskussioner samt genomföra uppgifter och lämna in.

Genom två kunskapskollar i historia vecka 46.

 

 

 


Läroplanskopplingar

Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under tidsperioden.

Vad historiska källor är, till exempel arkeologiska fynd, texter, muntliga berättelser och digitalt material, och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur vikingar framställs i populärkulturen.

Likheter och skillnader i levnadsvillkor mellan olika grupper i ståndssamhället.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel i gatunamn, minnesmärken och reklam.

Jordbrukets omvandling och den stora folkökningen samt översiktligt om den tidiga industrialiseringen i Sverige. Olika konsekvenser av detta för barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.

Olika orsaker till och konsekvenser av emigrationen från Sverige.

Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel kyrkböcker, fotografier och domstolsprotokoll, kan berätta om det förflutna.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur historiska händelser och aktörer framställs i böcker och på museer.

Eleven visar grundläggande kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för enkla resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också enkla resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Eleven ställer frågor till historiska källor, beskriver vad som kan vara en historisk källa och ger något exempel på vad källorna kan berätta om det förflutna.

Eleven ger exempel på hur historia kan brukas i något sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Inför kunskapskollen i historia vecka 46

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback