Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Teknik ht 20

Forssaklackskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 29 september 2020

Nu ska vi djupdyka in i teknikens värld! Vad har olika material för egenskaper? Vilka olika belastningar kan en sak utsättas för? Vilka drivkrafter finns det i teknikutvecklingen? Tillsammans ska vi analysera en sak som redan existerar och kanske uppfinna något nytt..?

Vi kommer börja arbetsområdet med ett fåtal genomgångar och tid för inläsning. Sedan ska ni få välja en sak som ni vill bli specialist på, det kan vara en toalett, ett hundkoppel eller kanske en cykel? Du ska sedan analysera funktion, material och kvalité och skriva en rapport efter en mall. 

 

Jag kommer fortsätta lägga ut alla genomgångar på lärloggen och även lägga ut inscannade versioner av era häften. Har ni missat något kan ni alltid kika där. Gå in på din klass och sedan lärlogg. Lär du dig bättre av att lyssna så finns alla texter på inläsningstjänst, boken heter Teknik direkt och ska finnas i din bokhylla.

Vi kommer lära oss om följande:

 

Teknikens grunder

Studi- vad är teknik?

Teknik löser problem s. 8-15 

 

Utvecklingsprocessen

Från idé till produkt s. 22-33

 

Hållfasthet och konstruktionsprincipen

Studi- elasticitet.

Belastning s. 150-152

Konstruktionsprinciper s. 153-157

 

Material och deras egenskaper

Studi- metaller

Studi- plaster

Studi- textilier

Studi- stål

Studi- järn

Material s. 162-167

 

Utvärdering:

Du ska göra ett självständigt arbete som du redovisar enligt rapportmall som du lämnar in. Du ska välja en sak och beskriva och analysera hur den fungerar och varför man valt att använda dom valda materialen. Du ska också beskriva hur saken förändrats över tid och hur den skulle kunna förändras i framtiden.

 


Läroplanskopplingar

Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Matriser i planeringen
Teknik ht 20
Uppgifter
Rapport
Rapport
Rapport
Rapport
Rapportmall

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback