Skolbanken Logo
Skolbanken

Jakten på den glömda historien

Öjersjö Storegård 5-9, Partille · Senast uppdaterad: 30 september 2020

Hur har barn haft det i Sverige från 1800-talet till idag? Vi kommer göra besök på 9 platser under 9 olika årtal för att se hur det var att leva då. Vi har en kista i klassrummet där vi samlar på minnen från de olika årtalen och som vi återkommer till och pratar om.

Så här arbetar vi 

Kistan: vi öppnar kistan där det finns en ledtråd om dagens årtal

Nya ord: vi går genom nya ord som vi kommer stöta på och som har med året att göra

Uppdrag: Vi delar ut varsitt uppdrag där eleverna får olika ansvar under filmen (vilket årtal? Vem möter Fabella? Vad har hänt barnet? Vilken minneslucka tar Fabella med sig till nutiden?)

Film: vi tittar på 1 avsnitt av ”Jakten på den glömda historien” 

Redovisning av uppdragen tillsammans 

Redovisning av uppdragen individuellt där eleverna fyller i svar utifrån de 4 återkommande frågorna

Diskussion om hur det var då och jämför med hur det är idag

Tidslinje: en i klassrummet och varsin egen

 

Det här ska du få lära dig:

 Du ska få lära dig hur det har varit att växa upp i Sverige från slutet på 1800-talet fram till idag. Hur bodde man? Hur såg en vanlig dag ut? Vilken betydelse hade religionen? Vi kommer jämföra med hur det är idag och fundera över fördelar/nackdelar. 

Detta arbete är ett samarbete med svenskan där eleverna ska skriva egen text om en dag i sina liv. På så sätt blir vi en del av historien som framtidens barn kan läsa om. 

 

Så här visar du vad du kan:

- Du är med i samtalen på lektionerna.  

- Du får uppgifter att göra själv eller i grupp. 

- Du använder dig av nya ord 


Läroplanskopplingar

jämföra och reflektera över olika historiska händelser, gestalter och tidsperioder,

jämföra och reflektera över kristendomen, andra religioner och andra livsåskådningar,

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Skildringar av livet förr och nu i litteratur, sånger och filmer.

Sveriges historia från cirka år 1850 till nutid. Några centrala händelser och gestalter samt barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.

Kristendomen i Sverige. Från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering.

Immigration till Sverige förr och nu, samt dess betydelse för kulturer och samhällen.

Historiska gestalter, händelser och tidsperioder i världen med betydelse för vår egen tid. De båda världskrigen, deras orsaker och följder, samt Förintelsen, folkfördrivningar, folkmord och Gulag.

Ord, begrepp och symboler inom de samhällsorienterande ämnena för att till exempel samtala om samhällsfrågor och utvärdera arbetsprocesser.

Eleven kan bidra till resonemang om Sveriges historia från år 1850 till nutid utifrån olika slags skildringar av människors levnadsvillkor.

Dessutom bidrar eleven till resonemang om orsaker till och följder av världskrigen samt om förtryck, folkfördrivningar och folkmord.

Eleven kan medverka i att jämföra och beskriva religionens betydelse i Sverige från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan föra enkla resonemang om Sveriges historia från år 1850 till nutid utifrån olika slags skildringar av människors levnadsvillkor.

Dessutom för eleven delvis underbyggda resonemang om orsaker till och följder av världskrigen samt om förtryck, folkfördrivningar och folkmord.

Eleven kan på ett delvis fungerande sätt jämföra och beskriva religionens betydelse i Sverige från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i enkla omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan föra välutvecklade resonemang om Sveriges historia från år 1850 till nutid utifrån olika slags skildringar av människors levnadsvillkor.

Dessutom för eleven väl underbyggda resonemang om orsaker till och följder av världskrigen samt om förtryck, folkfördrivningar och folkmord.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt jämföra och beskriva religionens betydelse i Sverige från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i välutvecklade omdömen om olika arbetsprocesser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Fabellas resa till år 1907

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback