Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi arbejder med Corona-sangen.

Skapad 2020-09-29 13:02 i Modersmålsenheten Helsingborg
Grundskola F – 5 Modersmål
Utifrån den danska Corona-sången "Vi holder sammen hver for sig" får eleverna sjunga på sitt modersmål, de får lära sig nya ord och begrepp samtidigt som de jämför de på svenska. Eleverna utgår ifrån vad de själva vet om viruset och de får dessutom läsa texter som både förklarar vad Covid -19 är för något och jämföra hur man förhåller sig med pandemin i de danska skolorna i jämförelse med de svenska.

Innehåll

Vad: 

Målet med undervisningen är att eleverna får använda sitt modersmål genom att lyssna, sjunga, berätta, läsa och förklarar vad Covid-19 är för ett virus, vad det har för symptom och hur det påverkar dem själva i sin vardag och i skolan. Samtidigt jämför vi ord och begrepp på svenska och jämför hur man förhåller sig till pandemin i Danmark med hur man gör i Sverige.

Hur:

Genom olika aktiviteter - båda analoga och digitala får eleverna interagera med varandra kring temat. Elevernas egna erfarenheter av Corona- pandemin tas tas också i anspråk. De kommer gemensamt att läsa tillsammans och samtala kring bilder, grafik och texter för att höja deras språk.Eleverna kommer dessutom att utveckla sitt ordförråd genom att vara på nya ord och begrepp till vara i den sammanhäng de är i.

Varför: 

Eleverna ska kunna sjunga med på refrängen av Corona - låten. De ska lyssna och förstå de meningar som de finns i låten. Eleverna över sig i att stava orden och jämföra de med svenskan. De ska kunna lyssna/läsa en förklarande text om Covid- 19 och kommentera innehållet. De ska kunna relatera till vad pandemin betyder för de själva och hur de påverkar deras skolgång och jämföra det med hur de gör i Danmark.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
    Ml
  • använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,
    Ml
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och
    Ml
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: