Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stadsparken: Ljusgruvan - Avslappning och yoga

Skapad 2020-09-29 14:01 i Förskolan Lugnetvägen Falun
Förskola
Vardagen på förskolan blir lätt hektisk och allting sker i ett snabbt tempo, det är viktigt att barnen lär känna sin kropp och lär sig komma ner i varv. Den här aktiviteten ska på ett roligt och lekfullt sätt introducera barn till avslappning och hur viktigt det är att koppla av.

Innehåll

Syfte

Aktivitetens syfte är att tillföra mera lugn i barnens annars ganska fartfyllda vardag på förskolan. Barnen ska även få lära sig stretcha, sträcka på sig, slappna av och lära sig andas. 

Tillvägagångssätt

Aktiviteten kommer att utföras en gång i veckan på måndagar med 1 - 2 barngrupper med 4 - 5 barn i grupperna och aktiviteten kommer att ledas av två pedagoger, som är samma under en längre tid så att pedagogerna lättare ska upptäcka vad som fungerar i de olika barngrupperna och reflektera kring vad som de behöver göra annorlunda. I aktiviteten kommer att ingå olika rörelser där barnen får sträcka på sin kropp, i form av olika yogarörelser och andra stretchande rörelser. Vi pratar med en tystar tonläge, respekterar varandra och släcker ner belysningen i rummet i mån av möjlighet.

Aktiviteten inleds med olika lätta lugna stretchande rörelser där barnen sakta kommer ner i varv och sträcker ut sin kropp, sedan yogarörelser och aktiviteten avslutas sedan med en lugn stund där barnen får ligga ner stilla och bara andas.

Hjälp till aktiviteten kan vara: Lugn musik, yoga för barn i form av youtubevideos, kort eller i övrigt pedagog ledd.

Plan för reflektion/dokumentation

Efter avslutat aktivitet pratar pedagogerna tillsammans med barnen om hur det kändes, vad var bra, vad var inte bra eller mindre bra och kan vi göra någonting annorlunda? Under aktivitetens gång är tanken att vi ska ta kort som vi sedan kan titta på tillsammans med barnen och reflektera kring vad vi gör på bilderna.

Kopplingar till läroplanen

  • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
    Lpfö 18
  • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö 18
  • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: