Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

General och spion

Skapad 2020-09-30 12:19 i Tolleredskolan Lerum
Grundskola 2 – 3 Idrott och hälsa
General och spion är en lek vars syftet är samverkan, samarbete och delta i lek med skolans värdegrund som utgångspunkt.

Innehåll

Vi lär oss strategileken "General och spion" och målet är att alla kan genomföra den på ett uppmuntrande och stödjande sätt.


Det här blir du bedömd på:

 • Hur du kan delta samt anpassar och varierar dina rörelser i denna lek.
 • Hur du tillsammans med dina klasskamrater och lärare lyckas använda ett uppmuntrande, stödjande språk som bidrar till en positiv stämning och samarbetsvilja. Det innefattar också gester och kroppsspråk, och förmågan att bidra till en bra lärmiljö.Regler

Spelplanen är en stor yta - gämed skog eller hinder att smyga kring.

General och spion är ett slags kull där man är indelade i två lag. - det blå laget och det röda laget. Vartdera laget har ett eget fängelse. Leken passar från årskurs 1 och uppåt. Lämplig gruppstorlek är 12-24 personer delade i två lag.

Instruktioner:

Deltagarna i båda lagen blir tilldelade en militärgrad med en siffra (en lapp). Det är viktigt att man inte avslöjar för motståndarna vilken siffra man fått, men inom laget skall man visa och diskutera taktik innan leken startar.

Alla smyger runt och jagar alla. När någon blir fasttagen visar båda upp sina lappar. Den som har högst grad/poäng tar den andra tillfånga och lägger den i lagets fängelse. Motståndarlaget kan befria en lagkamrat åt gången genom att ta sig till fängelset utan att bli fasttagen. Då får man föra fången i säkerhet, ingen får ta fast paret förrän de tagit sig över halva spelplanen till sitt eget "bo". Det finns två i varje lag som är särskilt viktiga: Generalen (12) och Spionen (1). Generalen för att han har högst grad/poäng och spionen för att han är den ende som kan ta generalen.

Leken går ut på att laget skall ta fast motståndarlagets general. När den ena generalen är tillfångatagen av motståndarlagets spion är leken slut. Det gäller alltså att skydda sitt lags general och spion. Det kluriga med leken är taktiken. Hur ska man skydda sin general och spion så ingen anar vem som är vem?

Kopplingar till läroplanen

 • respekterar andra människors egenvärde,
  Lgr11
 • tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
  Lgr11
 • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och
  Lgr11
 • visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
  Lgr11
 • Centralt innehåll
 • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  Idh  1-3
 • Lekar och rörelse i natur- och utemiljö.
  Idh  1-3
 • Säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.
  Idh  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: