Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Digitalisering

Skogsgläntans förskola, Hörby · Senast uppdaterad: 3 november 2021

Under höstterminen 2019 införde vi på Björken ett utökat användande av digitala redskap, främst IPads. Vi strävade efter att låta lärplattan bli ett naturligt inslag och arbetsredskap i vardagen då grundläggande digital kompetens idag är en viktig grund för lärande. Nu, ett år senare, väljer vi att fortsätta arbeta aktivt och regelbundet med lärplattan. Vi introducerar nya barn till arbetsredskapet och önskar fördjupa övriga barns kunskaper. Vidare kommer programmeringsroboten användas dagligen i en särskild avsedd lärmiljö. Avdelningen har även köpt in ett webbägg vi ser fram emot att introducera för barngruppen.

Nationellt mål:
I läroplanen för förskolan 2018 står det beskrivet att förskolan ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande, samt ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen.  Vidare ska utbildningen ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen.

 

Syfte:
Varför gör vi detta?

Detta vill vi utveckla (hos barnen):

·         Förståelse för lärplattans/blueboten/webäggets användningsområden/funktioner

·         Digitala färdigheter och kompetenser.

·         Språk/ kommunikation

·         Förmåga att samspela

 

Detta vill vi utveckla (hos pedagoger):

·         Digitala färdigheter och kompetenser

·         Utökad kunskap om digitala redskaps (lärplatta/bluebot/webägg) användingsområden/funktioner

·         Medvetenhet kring nyttjandet av lärplattan som läromedel

 

 

Innehåll:
Vad ska undervisningen innehålla?

Vi kommer under hösten 2020 att arbeta vidare med våra IPads. De kommer att finnas tillgängliga för barnen under dagen, men de kommer enbart ha tillgång till en app i taget. Precis som tidigare. Vi pedagoger väljer ut appen, och låser den sedan med guidad åtkomst, en funktion som gör att barnen inte kan byta app och alltså bara kan ägna sig åt det vi valt ut åt dem. Vi utforskar en app i taget och gör det under en vecka, eller så länge som det finns intresse och behov. Genom att ha lärplattorna tillgängliga blir de en naturlig del av verksamheten. Tillgängligheten avdramatiserar skärmens dragningskraft och det, tillsammans med det begränsade utbudet (en låst app), tillåter barnen att i lugn och ro utforska tekniken, ensam eller med en vän då vi har för avsikt att alltid ha två Ipads framme samtidigt.  Den app vi för tillfället arbetar med skriver vi ut på Whiteboarden i hallen. På så sätt kan föräldrarna arbeta vidare med samma applikation hemma. Vi har sett att detta är en bra lösning för oss och att upplägget fungerar väl för barnen.

Vidare kommer vi att arbeta mer på djupet med vissa appar och tydliggöra att lärplattor kan användas till mer än att spela på. 

Vår BlueBot (programmeringsrobot) Smulan har fått ett eget arbetsbord och finns även den tillgänglig för barnen på regelbunden (daglig) basis. Här får de möjlighet att själva och/eller tillsammans med kompisar/pedagoger lära sig grunderna i programmering.

Avdelningen har även köpt in ett digitalt webägg som vi ser fram emot att introducera till gruppen. 

 

Så här ska det gå till:

·         Använda oss av noga utvalda och testade appar som passar syftet.

·         Närvarande och pålästa pedagoger som guidar och undervisar barnen.

·         Tillgängligt material, här Ipads/Blubot/webägg

·         Ta hjälp av vår IKT pedagog för tips och råd.

·         Söka egen information, läsa lämplig litteratur, utforska etc.

 

Så här ska vi synliggöra utvecklingen:

 

 Vi kommer att reflektera och diskutera tillsammans i arbetslaget. Vi använder oss av fotografering och film för att synliggöra processen.

 

 Genom pedagogisk dokumentation på blogg och lärloggar i Unikum. 

 

 

Reflektion:

Kontinuerlig reflektion har skett under terminernas gång i Digitaliseringsplaneringen "Bara för personal".

Analys:

Ipad, 

Barnens arbetsplats för IPads fungerar bra, barnen är väl införstådda med upplägg, regler och rutiner kring användandet av lärplattan och det bidrar till att det flyter på. Vi har nu en variation av appar som de kan välja mellan och det är fritt val. De har tillgång till en app/arbetspass. 

Personal har använt plattorna i vardagen och dragit nytta av olika appar i avdelningens övriga projekt. Vi har strävat efter att få in digitaliseringen på något vis i varje större projekt och det har vi lyckats med. Värdegrundsfrågor har bearbetats i Puppet Pals, filmer har klippts ihop i IMovie, rim och ramsor har spelats in och blivit QR-koder. etc. Vi har medvetet tänkt kring hur vi ska utvecklas inom området och få till användandet av IPads där vi producerar istället för att enbart konsumera. 

 

Blue-Boten 

Tyvärr har arbetsbordet inte kommit till användning som vi hoppats då roboten slutade fungera som den ska. Den slutar gå mitt i en programmering. De yngre barnen har använt den ändå och finner det intressant att den blinkar, låter och går. De äldre barnen visar mindre intresse då deras programmeringar inte fungerar. 

 

Webb-ägg

Häftigt när man får till det men ett svårt arbetsredskap överlag för både stora och små. Svårt att få skärpa,  även med stativ, klurigt för barnen att klara det själva, det behövs flera händer för att ratta in skärpa och fota. Ett besvärligt arbetsredskap, tyvärr inget vi fastnat för trots många försök och en önskan att få till det. 


Varför blev det som det blev?

Ökad medvetenhet och en vilja att utvecklas bidrar till ett utökat användningsområde. Det gemensamma intresset från pedagoger och barn har drivit arbetet framåt under terminernas gång. 

Vilken utveckling har skett?

Vi har utökat användningsområdena och visat barnen möjligheterna med digitala verktyg. De är mer självgående nu och navigerar själva runt i de appar de väljer. Vi ser att de är mer självgående och självsäkra nu än i början av arbetet. 

Vad är nästa steg?

Köpa in en ny Blue-Bot och arbeta med den som vi avsåg.

Fortsätta utforska Ipaden och dess användningsområden. 

Kontinuerligt prata om källkritik och vad som är sant och falskt på internet. Arbeta mer med green screen för att tydliggöra hur bilder/filmer kan manipuleras. Köpa in grönt tyg?

Fortsätta ta hjälp av IKT-pedagog för vidareutveckling. 


Vad krävs för att komma vidare?

Fortsatt intresse från pedagoger och barn samt fungerande digitala verktyg. 

Tips och råd från IKT-pedagog.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback