Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

F

Decimaltal

Stugsunds skola, Söderhamn · Senast uppdaterad: 2 oktober 2020

I detta arbete jobbar vi med decimaltal.

I detta arbetsområde kommer du att arbeta med decimaltal. Efter detta arbete ska du kunna följande:

  • Positionssystemet - Du ska veta vad som är tiondelar, hundradelar och tusendelar i ett tal, t.ex. 0,582
  • Storleksordna - Du ska kunna storleksordna decimaltal, t.ex. vad som är störst av 1,7 och 1,69.
  • Tallinjen - Du ska kunna placera ut decimaltal på en tallinje.
  • Skriftliga räknemetoder - Du ska kunna använda dig att algoritmer (uppställningar) i de fyra räknesätten för att lösa tal som innehåller decimaler.
  • Avrundning - Du ska kunna avrunda decimaltal, t.ex. avrunda 1,87 till närmaste tiondel.

Läroplanskopplingar

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

Positionssystemet för tal i decimalform.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Decimaltal vecka 42
Decimaltal: Vecka 41
Decimaltal: Planering
Uppgift 4

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback