Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Äpplet

Skapad 2020-10-02 13:41 i Fröhuset Montessoriförskola Dibber Sverige AB
Förskola
Vi utforskar äpplet och dess delar

Innehåll

I september månad har vi pedagoger på Grodden arbetat med äpplet, vi har valt  introducera Granny Smith, Golden Delicious och Pink lady. Här har barnen fått använda alla sina sinnen, genom att smaka, känna,lukta och se. Här upptäcker barnen skillnader mellan sött och surt. Vi pratar om äpplets delar, fluga ,stjälk, skal, fruktkött och kärnhus. Vi kommer även in på att kärnhuset har 5 kammare och oftast finns det 2 kärnor i varje kammare. Här hjälps vi åt att räkna alla kärnor. Barnen har fått experimentera med att lägga  rött äppelskal i sina kannor, vilket resulterade i att vattnet ändrade färg och smaken blev annorlunda. 
Barnen har fått se, när äpplet är helt kan det rulla, när det är halvt kan det gunga, här pratar vi om hel och halv. Vidare har vi skurit äpplet i skivor som vi sen har hängt för att torka. Barnen tar gladeligen med sig äpple till fruktstunden, dem snurrar det i äppelskalaren, det är spännande att utforska att skalet blir längre än dem själva, även skalet hängs på tork.
Syftet är att berika barnets språkförståelse samt ge större ordförråd, att dem får utveckla alla sina sinnen, en förberedande kunskap i matematik och teknik samt socialisering. Dessa övningar berör alla barn på Grodden.

Äppelskalare 

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
 • upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,
  Lpfö 18
 • utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,
  Lpfö 18
 • utmana barnens nyfikenhet och förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: