Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska 4or ht-20 stavning, handstil och läsförståelse

Skapad 2020-10-03 10:35 i Vänge skola Uppsala
Grundskola 4 – 6 Svenska
Vi repeterar läsförståelse och stavning, samt tränar på vår handstil. Vi jobbar med stavning och övar oss att slå i ordböcker både fysiska böcker och på nätet. Vi tränar läsförståelse med olika böcker och lösblad. Vi tränar på vår handstil och ser till att den blir snygg och läslig.

Innehåll

 

Du kommer att jobba både enskilt och i grupp med att repetera det du kommer ihåg från trean och sedan bygga på med ny kunskap.

Du kommer att jobba i "Klara svenskan", med ordsök i ordlistor både i bokform och i datorn, med läsförståelse böckerna, med lösblad och på nok.se.

När vi tränar handstil kommer du använda dig av träningsblad och vi ska också stämma av vilken sorts penna som är bäst för dig och om du behöver något penngrepp. De som vill pröva på skrivstil kommer också få göra det.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  Sv  4-6
 • Hur man använder ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse
  Sv  C 6
 • I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet
  Sv  C 6

Matriser

Sv
Kunskapkrav svenska åk 4-6

F (insats krävs)
E
C
A
Läsförståelse
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.
Skrivregler
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: